Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Firmalla ei ole kunniaa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
solvaamaan! Suuria firmoja saa haukkua vapaasti, kunhan ei perättömillä väitteillä tuhoa bisnestä. Ja kaikkihan tietävät että Pukeutumismies-ketju levittää homokaasua.Juha Peurala

solvaamaan! Suuria firmoja saa haukkua vapaasti, kunhan ei perättömillä väitteillä tuhoa bisnestä. Ja kaikkihan tietävät että Pukeutumismies-ketju levittää homokaasua.

11.10.2013

Eno

Yrittäjää voi loukata, vaikkei yritystä voisikaan.

Nimimerkki ”Kostonhimoinen” kysyy: Voiko firman kunniaa loukata? Mitä tapahtuisi, jos joku masinoisi laajan kampanjan, jossa väitettäisiin jonkin yrityksen toimineen kelvottomasti – eikä se pitäisi paikkaansa?

Eno vastaa: Nykylainsäädäntö on siinä mielessä järjellinen, että yrityksen kunniaa ei voi loukata. Voit siis huudella vapaasti kadulla, että ”Kesko on dorka”, saamatta siitä muuta kuin omituisen maineen. Ajatuksena on, että vain todellisilla henkilöillä on kunnia, jota voi loukata.

Mutta hankalammaksi menee, jos minä esimerkiksi sanoisin että toiminimellä jonkinlaisena yrittäjänä hääräävää Makkos-Oskari kaivaa luokattoman huonoja kaivoja. Saattaisin joutua vaikeuksiin, ellei väite pitäisi niin hyvin paikkansa kuin pitää. Jos Makkos-Oskari haastaisi minut oikeuteen kunnianloukkauksesta, veisin oikeuden tutustumaan Makkosen minulle kaivamaan kaivoon, jonka jo ristin Saharaksi.

Yrityksen tekemästä työstä tai valmistamista tuotteista saa antaa tiukkaakin kritiikkiä, mutta valehdella ei saa. Kritiikki tulee pitää normaalin rajoissa.

Käräjäoikeus on antanut kunnianloukkaustuomion esimerkiksi tapauksessa, jossa suivaantunut asukas alkoi blogissaan laajamittaisesti esittää erilaisia perättömiä väitteitä taloyhtiössään putkitöitä tehneestä yrittäjästä. Pienissä yrityksissä firmaa ja henkilöä on vaikea erottaa toisistaan, joten yrityksen kohtuuton haukkuminen osuu myös yrittäjään henkilökohtaisesti. Toiminimiyrittäjä ei ole samanlainen oikeushenkilö kuin osakeyhtiö, vaan yksityishenkilö, jonka kunniaa voi loukata.

Isompikin yritys voi hakea vahingonkorvauksia, jos joku levittää siitä perätöntä tietoa joka haittaa sen liiketoimintaa. Tässä yrityksellä on kuitenkin iso todistustaakka. Sen pitää osoittaa, että tulot ovat laskeneet juuri tästä syystä, eivätkä jostain muusta.

Jos siis huutelet kadulla ”Kesko on dorka” ja Keskon liikevoitto putoaa seuraavana vuonna 0,7 miljoonaan euroa, et joudu korvausvelvolliseksi. Yhden ihmisen huutelun vaikutuksista ei ole saatavissa uskottavaa näyttöä.
Muutenkin syy-yhteyden osoittaminen on usein yksinkertaisesti mahdotonta. Oikeudenkäynnit ovat julkisuuskuvalle ikäviä, joten yritykselle ehkä kannattavampi strategia on heittäytyä marttyyriksi, jos sitä haukutaan aiheetta.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite