Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Fukushiman muisto haalenee – säteily ei

30.1.2014

Jukka Vahti

Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta tulee maaliskuussa kuluneeksi kolme vuotta. Poikkeustilanne onnettomuuspaikalla jatkuu vielä pitkään, mutta otsikoita siitä ei enää revitä. Historian toiseksi pahin ydinvoimalaonnettomuus on jäänyt ainakin täällä toisella puolella maapalloa tuoreempien ja läheisempien murheiden taustalle.

Paikan päällä on toisin: saksalainen WDR5-radiokanava kertoi viime viikolla, että Japanin hallitus on vasta nyt alkanut virallisesti tiedustella onnettomuuspaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevien Futaban, Okuman ja Naharan kaupunkien pormestareilta lupaa rakentaa kaupunkien alueille väliaikaisia varastoja tuhoutuneesta voimalasta siivottavalle ydinjätteelle, siis lupaa ydinjätekaatopaikoille.

Viranomaisten on arvoitu laskevan sen varaan, että kodeistaan evakossa olevat kaupunkilaiset eivät enää kolmen vuoden jälkeen jaksa ryhtyä protestoimaan ydinjätevarastoja vastaan – varsinkaan, kun alueelle palaamisesta ei ole mitään takeita.

Fukushima teki ydinvoimasta hetkeksi energiapoliittista ongelmajätettä, mutta vain hetkeksi. Viime vuonna Britannia ilmoitti rakentavansa uutta ydinvoimaa 20 vuoden tauon jälkeen.

Fukushima-väsymystä on myös Saksassa, missä joulun alla muodostettu kristillisten ja demarien hallitus loivensi merkittävästi edellisen hallituksen Japanin onnettomuuden jälkitunnelmissa tekemää päätöstä energiakäänteestä, jossa ydinvoima korvataan uusiutuvalla energialla.

EU-komissio puolestaan esitti vastikään, että EU luopuisi sitovista, maakohtaisista uusiutuvan energian tavoitteistaan ja madaltaisi päästövähennystavoitteitaan. Tämä on nähty myönnytyksenä ydinvoiman ja liuskekaasun suuntaan.

Fukushiman evakot eivät unohda vuoden 2011 kevättalven onnettomuutta ikinä. Muu maailma sen sijaan saattaa unohtaa yllättävänkin nopeasti.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.





Viite