Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tervetuloa, puoskarilaki!

14.2.2014

Vesa Sisättö

Perehdyin uusimassa Vihreässä Langassa ilmestyneessä reportaasissa vaihtoehtohoitojen maailmaan. Opin, että parhaimmillaan uskomuslääkinnässä ollaan aidosti kiinnostuneita juuri minun terveydestäni. Vertaistukea ja neuvoja luonnonlääkinnässä jakelevan Facebook-ryhmän tunnelma oli pääosin lämmin.

Mutta epäilyni säilyi. Minua hirvitti lukea, kuinka ihmiset hakivat vakavankuuloisiin oireisiinsa apua esimerkiksi homeopatiasta, hopeavedestä tai energiahoidoista. Onneksi vain fanaattisimmat hylkäävät kokonaan virallisen lääketieteen.

Oma valinta ja oma tiedonhankinta ovat tärkeitä vaihtoehtohoitojen käyttäjille. Viranomaisiin ei luoteta. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uskotaan saavan rahoituksensa lääketehtailta.

Viranomaiset voisivat terästää tiedotustaan. Rokotteita vastustavaa tietoa on netti väärällään, rokotteita puolustava tieto on isomman googlailun takana.

Oma valinta tuo oman vastuun. Mitäpä sen on väliä, miten aikuinen ihminen hoitaa vakavaakin sairauttaan? Asia ei ole näin yksinkertainen. Vanhemmat tekevät alaikäisiä lapsiaan koskevat päätökset. Rokotteista kieltäytyminen voi altistaa muutkin tartunnoille.

Vaihtoehtohoitojen käyttöön on tulossa muutos ehkä jo tänä vuonna. Niin kutsuttu puoskarilaki aiotaan ottaa käsittelyyn sosiaali- ja terveysministeriössä. Laissa rajattaisiin sitä, kuka vaihtoehtohoitoja saa antaa. Alaikäisiä ja vakavasti sairaita, kuten syöpäpotilaita, saisivat jatkossa hoitaa vain terveydenhuollon ammattilaiset.  Vakavasti sairaille vaihtoehtohoitoja saisi antaa vain yhteistyössä lääkärin kanssa.

Muutokset ovat tervetulleita. Uskomushoitoja tarjoavat terapeutit uskovat varmasti vilpittömästi hoitojensa tehoon, mutta he myös tekevät rahaa sairaiden ihmisten hädällä.
Sairaat ansaitsevat tehokasta hoitoa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.Lisää aiheesta:Viite