Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hallituskipeys on tervettä

24.5.2011

Jukka Vahti

"Asperiinia hallituskipeyteen."

Näin kuvasi vasemmistoliiton veteraanipoliitikko Esko Seppänen sdp:n ja kokoomuksen sopimusta Portugalin tukemisesta pari viikkoa sitten Kansan Uutisten haastattelussa.

Seppäsen mielestä demarien vaatimukset eurooppalaisen pankkijärjestelmän uusimiseksi  olivat sinänsä hyviä, mutta koska niistä jäi lopulta jäljelle vain vähän, niiden tarkoitukseksi jäi lähinnä puolueen hallitustien silottaminen.

Helsingin Säätytalolla väännetään tänään jo viidettä päivää uuden hallituksen politiikan perustuksista. Tavoitteita ostetaan ja myydään. Samaan aikaan puolueissa ja mediassa puntaroidaan, kuinka iso hinta kunkin osapuolen kannattaa ylipäätään hallituspaikasta maksaa.

"Hallituskipeys", "hallituskiima" tai "ministeriauton houkutus" ovat termejä, joilla viitataan yleensä enemmän tai vähemmän halveksivasti poliitikkoihin, jotka eivät suoraan kieltäydy hallitusvastuusta silloin kun sitä tarjotaan.

Halveksunnan taustalla on ajatus, että poliitikko kuin poliitikko on valmis myymään omat ja puolueensa periaatteet vallanhimonsa sokaisemana, jos myyttinen ministerisalkku osuu käden ulottuville.

Ajattelutapa tuntuu ainakin osin juontavan juurensa vanhanaikaisesta mutta perisuomalaisesta herravihasta, johon kuuluu, että kaikenlainen nousukkuus, kunnianhimo ja vallanhalu ovat ehdottomasti epäilyttäviä piirteitä kenessä tahansa. Ainakaan niiden suhteen ei saa vaikuttaa liian innokkaalta.

Siksi meillä arvostetaan Matti Vanhasen (kesk) tyyppisiä johtajia, jotka nousevat asemaansa ainakin näennäisen vastentahtoisesti.

Tämä on tietenkin älytöntä. Kaikkien politiikassa mukana olevien tavoitteena on – tai ainakin pitäisi olla – asioihin vaikuttaminen. Tämä taas on hankalaa ilman valtaa, eli ellei istu hallituksessa.

Siksi hallitusneuvotteluihin osallistuminen ja aito yritys löytää yhteisymmärrys on järkevää, vaikka lopputuloksena olisikin, että jokin puolue vielä putoaa hallituskokoonpanon ulkopuolelle.

Neuvotteluihin osallistuminen tositarkoituksella on myös huomattavasti ryhdikkäämpää kuin pyyhkeen heittäminen kehään ennen kuin ottelu on ehtinyt edes kunnolla alkaa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimitussihteeri.





Viite