Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hatunnosto vintagelle

Jukka Nikulainen

Mekko.
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

28.5.2013

Jukka Nikulainen

Kuten jo aiemmassa blogimerkinässä totesin, nykyään eletään jälleen nostalgiahumussa. Juuri nyt esimerkiksi F. Scott Fitzgeraldin The Great Gatsbyn uudelleenfilmatisointi kerää elokuvateattereissa yleisöä. Ehkä taloudellisen taantuman aikana haluamme muistella nousukauden aikoja 1920-luvun hengessä.

Kyse voi hyvin myös olla paljon monitahoisemmasta ilmiöstä. Innostus esimerkiksi vintagevaatteisiin on melko uusi villitys. Gatsbyakin mainostetaan selvästi epookkidraamana juuri pukujen ja asusteiden, muodin, kautta. Kirjailija Laura Honkasalo kirjoittaa blogissaan aiheesta mielenkiintoisesti.

Pukudraamoja tehdään vuosisatojenkin takaa, mutta kaupungilla törmää enemmän ja enemmän ihmisiin, jotka pukeutuvat 1900-luvun alkuvuosikymmenten muotiluomuksiin.

Vanhojen vaatteiden kierrätysintoilu ei selvästi ole levinnyt kuitenkaan kaikkien tietoisuuteen. Roskiksista löytyy silloin tällöin todella vanhoja ja todella hienoja vaatteita. Kuvan 1950–60-luvulla valmistettu kukkakuosinen mekko oli sullottu kymmenien muiden samankaltaisten ja hienompienkin vaatteiden kanssa kahteen isoon jätesäkkiin ja viety roskiin.

Vanhoissa vaatteissa on tietysti usein käytön merkkejä ja pientä kulumaa, mutta esimerkiksi tässä erässä lähes kaikki olivat aivan ehjiä. Vaatteita oli selvästi myös säilytetty todella kauan vintillä tai kellarissa. Varastoinnin ja vuosikymmenten pölyn tunkkainen haju oli tarttunut tekstiileihin aika tiukkaan.

Vaatteet voi aina pestä ja pienet repeämät voi ommella. Jos niitä ei halua omaan käyttöön, ehkä kaikki eivät tiedä tai osaa kierrättää vanhoja vaatteita. Ainakin Helsingistä löytyy lukuisia vintagevaatteisiin erikoistuneita kauppoja, jotka ottavat leninkejä ja hameita mielihyvin vastaan.

Viite