Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hippi syrjii vammaista

3.2.2014

Tuomas Tuure

Vietän aikaani niin politiikassa, järjestöelämässä kuin vapaa-ajallakin sellaisten ihmisten kanssa, jotka pitävät itseään tiedostavina tai syrjintää vastustavina.

Kaikki tietävät, että kävelen jonkin verran, joten omaan sosiaaliseen elämääni ei liikuntakyvyttömyys ole vaikuttanut pätkääkään. Enemmistö meistä ei koskaan hahmota, miltä kokonaisuus näyttää, kun ei kävele metriäkään.

Olin viime vuonna lukuisissa tilaisuuksissa ja tein muistikirjaan laskelmia. Nyt vuoden vaihduttua on hyvä summata tuloksia ylös.

Kävin viime vuonna 49 tilaisuudessa, joista viiteen olisin päässyt pyörätuolilla. 44:ään minulla ei olisi ollut mitään asiaa.

Se, että ravintola Rytmiin pääsee, lienee punavihreiden merkittävin esteettömyyskysymys Helsingissä. Enemmistö puna-, sini- ja keskivihreiden tilaisuuksista tai maailmanparantajien kirjanjulkaisuista järjestetään paikoissa, joihin ei pääse pyörätuolilla.

Joulukuun kolmannella viikolla tapasin tiedostavia ystäviä niin ravintola Toverissa, Pacificossa kuin Marian Helmessäkin. En olisi tavannut pyörätuolissa, koska kaikkiin mennään portaita pitkin.

Kun punavihreät nuoret tapaavat Helsingissä, on suosittu paikka Uuden ylioppilastalon Kupoli, jonne ei myöskään pääse. Asia ei koskaan tule puheeksi, jos sitä ei itse nosta esille.

Jos edellä mainituissa paikoissa olisi yksiselitteinen määräys, että vain valkoihoiset pääsevät sisään, eivät tuttavani kävisi niissä. Ei tulisi kuulonkaan, että Attacin, vihreiden, vasemmiston tai muiden hyvien ihmisten tilaisuus olisi mustilta kielletyissä paikoissa.

Nyt ne ovat vammaisilta kiellettyjä, eikä se pahemmin häiritse ketään.

Vammaisuus ei ole enemmistölle kiinnostavaa tai ihmisoikeus, kuten yhdenvertaisuus ihonvärin perusteella. Eräs punavihreä ajattelija asiaa tiedustellessani vastasi esteettömyyden olevan ”asia muiden joukossa”. Kuvitelkaapa sama lause, jos puhuisimme siitä että tummaihoisilla olisi kategorinen kielto asioida ravintolassa.

Juuri se tiedostava, rasismia ja kaikkea syrjintää vastustava porukka sallii enemmän tai vähemmän tietoisesti syrjinnän, jos se kohdistuu vain vammaisiin.

Vielä yhdet?

Tuomas Tuure on kunnallispoliitikko ja kansainvälisten asioiden aktivisti. Kirjoitukset eivät edusta minkään järjestön kantaa.

Viite