Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Home sweet home

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Kotini on homelinnani. Jalohomeen peittämä niin sanottu juustotalo on sijoitus, joka jatkaa maksamistaan.Juha Peurala

Kotini on homelinnani. Jalohomeen peittämä niin sanottu juustotalo on sijoitus, joka jatkaa maksamistaan.

31.10.2012

Eno

Söpö rintamamiestalo voi olla terveysriski.

Nimimerkki "Nenä edellä asuntokaupoille" kysyy: Millainen talo tai asunto kannattaisi ostaa, jos ei halua joutua hometaloon? Onko jotain talotyyppejä tai rakenteita, joita pitäisi varoa?

Eno vastaa: Homevaurioita voi valitettavasti olla minkäikäisissä taloissa hyvänsä eikä niitä aina pysty havaitsemaan päälle päin. On kuitenkin muutamia varoitusmerkkejä, joita kannattaa tarkkailla.

Ensinnäkin, vanhat kunnon rintamamiestalot eivät valitettavasti ole aina kunnon. Rintamamiestalo on luultavasti alunperin rakennettu hyvin. Ongelmana on se, että taloihin on vuosikymmenten mittaan tehty kaikenlaisia remontteja: kylpyhuoneita, elintasosiipiä, ullakkohuoneita ja keittiön kohennuksia.

Nämä eivät välttämättä ole istuneet talon alkuperäisiin rakenteisiin erityisen hyvin. Monet pahoista homepommeista ovat takavuosina remontoituja rintamamiestaloja.

Kun menet katsomaan asuntoa, kiinnitä huomiota sisäilman hajuun. Oma nenä on yllättävän hyvä mittari. Jos ilma on tunkkaista tai kellarin hajuista, jätä ostamatta.

Jos välittäjä alkaa puhua “mukavasta mummon mökin tuoksusta”, ehdit vielä seuraavaankin kohteeseen, jos lähdet heti.

Kiinnitä näytöillä huomiota myös yrityksiin peitellä hajua: jos ilmanraikastimia on ympäri asuntoa ja keittiössä on paistettu kiivaasti pullaa, kannattaa esittää kysymyksiä ja pyytää toinen näyttö ilman pullaa. Myös tuoreiden pintaremonttien syyt kannattaa onkia esiin.

Hyvä ilma ei tuoksu miltään. Valitettavasti kuitenkin eräät mikrobit – vieläpä varsin vaaralliset sellaiset – eivät haise.

Suunnilleen 1960-luvulta 1990-luvulle valmistuneet asunnot kannattaa syynätä tarkemmin. Yksi varoitusmerkki on niin sanottu valesokkeli, jossa lattiapinta on samalla tasolla kuin maan pinta. Valesokkelitaloissa on usein kosteusvaurio.

Tarkkaile taloa myös ulkoa. Jos nätit istutukset alkavat heti rakennuksen seinästä, kannattaa harkita kahdesti ostamista. Puuseinässä kiinni olevat pensaat tuottavat silkkaa lahoa. Istutusten juuret ovat voineet tukkia mahdolliset salaojat. Villiviini voi olla yksi piru puutalon seinässä ja sen kärhet löytävät taatusti kaikki kivitalonkin raot.

Katso myös, miten talo on asetettu tontille. Viettääkö maa kohti taloa? Jos viettää, voit aavistaa ongelmia.

Talon rakenteissa on monia ratkaisuja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Asumisterveysliitolta on saatavissa kirjanen nimeltä Asunnon ostajan ja myyjän opas. Se sisältää tarkistuslistan asunnon riskipaikoista. Asuntokauppa on sen verran iso, että kannattaa olla tarkkana. Vaikka tarkistuslistan käyttö saisikin sinut näyttämään Kummeli-sketsistä hypänneeltä.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 19. lokakuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite