Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ihminen ei ole koala

7.6.2012

Vesa Sisättö

Koalakarhu elää Australiassa ja syö pääosin eukalyptuksen lehtiä, jotka ikävä kyllä ovat myrkyllisiä, pahanmakuisia ja niukasti energiaa sisältäviä. Siksi koalakarhu on mieluummin syömättä ja lepää suurimman osan päivästä.

Eukalyptuksen lehdet ovat koalan luonnollinen ravinto. Mutta onko ihmisellä luonnollista ravintoa? Usein vastausta haetaan menneisyydestä.

Ihmiset uskovat, että ennen syötiin terveellisemmin. Väitän, että tämä ei pidä paikkansa: ennen syötiin huonosti ja liian vähän. Vielä sata vuotta sitten tyypillinen suomalainen ateria koostui perunoista ja silliliemestä. 1800-luvulle asti Suomessa kuoltiin nälkään.

Löytyisikö vastaus kauempaa, kivikaudelta? Uskotaan, että kivikauden ihmiset söivät lähinnä lihaa ja kasviksia, kuten karppaajat. Ehkä söivätkin, tosin uudet löydöt kertovat, että luolamiehille maistuivat myös hiilihydraatit.

Mutta onko tämä ihmisen luonnollinen ravinto? Evoluutiolle riittää, että ihminen elää 30–40-vuotiaaksi. Siinä ajassa ehtii opettaa lapsensa pärjäämään omillaan. Nykyään ihmiset elävät epäluonnollisella teollisella ruokavaliollaan 70–80-vuotiaiksi.

Väitän, että ihmisen luonnollisessa ruokavaliossa on kaksi pointtia: ihminen ei ole koalakarhu, vaan sopeutuu hyvin erilaisiin dieetteihin. Siksi olemme voineet levittäytyä ympäri maapalloa. Toiseksi ihminen on utelias: vaihtelu virkistää ruokapöydässäkin. Ehkä sen vuoksi koalakarhu on niin unelias.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

Viite