Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Irti autosta ry.

12.10.2012

Hanna Eriksson

Haluan päästä eroon autosta. Auto on kallis. Bensa on kallista. Vakuutukset ovat sikakalliita. Huollot ja katsastus maksavat liikaa. Perheelläni kuluu autolainan lyhennyksiin ja edellä mainittuihin menoihin rahaa keskimäärin 400 euroa kuussa. Voisin ajaa taksilla joka päivä, ja jäisin silti voitolle, jos luopuisin autosta.

Silti minulla on auto. Se seisoo 98 prosenttia ajasta taloyhtiömme parkkipaikalla.

En tarvitse autoa kauppareissuihin. Ruokaostokset teen lähikaupasta ja kuljetan ostokset kotiin joko pyöräperäkärryssä tai repussa. Minä ja puolisoni kuljemme molemmat töihin junalla.

Minulla on auto, koska minulla on kaksi pientä lasta. Jos haluan mennä heidän kanssaan mummolaan, kavereiden luokse kylään julkisen liikenteen tavoittamattomiin tai hiihtämään, tarvitsen auton.

Molemmat lapset tarvitsevat autossa jämäkän turvaistuimen. Pääkaupunkiseudun takseissa niitä ei ole, ei varsinkaan kahta. Ennakkotilauksella turvaistuimen voi saada, mutta esimerkiksi Helsingin taksikeskus ei voi sitä taata. Autojen yhteiskäyttöpalvelu City Car Clubilla on autoja, joissa voi kuljettaa koiria, mutta ei autoja, joissa olisi lasten turvaistuimet.

Se, joka on joskus kantanut turvaistuinta tietää, ettei sellaisen kanssa voi liikkua muulla kuin omalla autolla. Jos taksiin tai laina-autoon ottaa mukaan oman turvaistuimen, se pitää kyydin päätyttyä ottaa sieltä pois. Kaksi lasten turvaistuinta on liikaa minkä tahansa kyläpaikan eteisessä. Niiden kantaminen – kahden lapsen lisäksi – on liikaa kenen tahansa vanhemman kantokyvylle.

Hetkiä, jolloin todella tarvitsen autoa, on kerran kuussa. Maksan siis näistä tärkeistä autonkäyttöhetkistä tuon alussa mainitsemani 400 euroa kerralta. Aika sairasta.

Kuka perustaisi Irti autosta ry:n lapsiperheille? Helposti lainattava, turvaistuimilla varustettu perheauto olisi kiva jäsenetu.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.

lapset  yksityisautoilu 

Viite