Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jeesuksen nimeä ällös lapselle anna

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
nimi miestä myöten. Aatulle löytyy aina johtotehtäviä. Markkuna hukut joukkoon. Jeesuksesta tulee hakumies ja syntipukki. Anttia haukutaa Pizza Pekkariseksi. Suosi siis naisten nimiä.Juha Peurala

nimi miestä myöten. Aatulle löytyy aina johtotehtäviä. Markkuna hukut joukkoon. Jeesuksesta tulee hakumies ja syntipukki. Anttia haukutaa Pizza Pekkariseksi. Suosi siis naisten nimiä.

27.9.2013

Eno

Jeesus-nimi torppaantuisi sekä maistraatissa että seurakunnassa.

Nimimerkki ”Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä” kysyy: Miksi Suomessa ei saa kastaa lasta Jeesukseksi?

Eno vastaa: Suomessa on sen verran hulluja pappeja, ettei varmaan olisi täysin mahdotonta löytää hengenhenkilöä, joka sopivassa mielentilassa kastaisi lapsen Jeesukseksi.

Varmaan tuo meidän naapuripitäjän edesmennyt kappalainenkin olisi sen tehnyt, koska oli koko lailla varma, että joka toinen seudun vastasyntynyt oli tuleva messias. Tämäntapaisia arveluita helpotti se, että sunnuntain työpäivä oli tälle kirkonmiehelle lähinnä hidaste perjantaina alkaneelle kostealle hartaustoiminnalle.

Mutta vakavasti ottaen, Jeesus-nimi tyssäisi Suomessa nimilakiin, oli sitten kyse kasteesta tai lapsen ilmoittamisesta suoraan väestörekisteriin. Jos lasta yrittäisi kastaa Jeesukseksi, projekti seisahtuisi kastepappiin tai viimeistään hänen pomoonsa kirkkoherraan. Luterilainen kirkko pitää Jeesus-nimeä pyhänä, eikä sitä sen vuoksi anneta lapsille. Erillistä säädöstä tästä kirkolla ei tosin ole, vaan asiaa perustellaan kulttuurilla ja nimilailla.

Jos kastetta suorittava pappi törmää nimeen, jonka asiallisuudesta hän on epävarma, asia voidaan siirtää oikeusministeriön alaiselle nimilautakunnalle. Sinne päätyvät pohdittavaksi myös suoraan väestörekisteriin kirjatuiksi aiotut erikoisemmat nimet. Nimilautakunnan päätöstä noudattavat sitten sekä maistraatit että seurakunnat.

Jeesus-nimellä ei kuitenkaan olisi menestystä nimilautakunnassakaan. Lautakunta perustelisi sen tyrmäämisen kuitenkin toisin kuin kirkko. Nimilain mukaan ”etunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa ilmeistä haittaa.” Jeesus-nimeä nimilautakunta pitäisi lapselle haitallisena.

Liekö kukaan tosissaan yrittänyt antaa lapselleen nimeksi Jeesus. Ainakaan väestörekisterissä ei ole yhtään Jeesusta. Mutta otapa nimestä yksi e pois!

Väestörekisteristä nimittäin löytyy toista sataa Jesús-nimistä henkilöä, joista osa on jopa naisia. Tämä selittyy sillä, että etenkin Latinalaisessa Amerikassa Jesús on tavallinen nimi. Suomalainenkin lapsi voisi saada sen etunimekseen, jos jommalla kummalla vanhemmalla olisi jokin yhteys maahan, jossa Jesuksia kävelee vastaan päivittäin.

Kun tämä hyväksyminen on pääosin kiinni yhdestä e-kirjaimesta, olisi kiinnostava katsoa, mitä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin sanoisi asiasta. Suomihan sai vuonna 2007 tuomion, kun Axl-nimeä ei oltu hyväksytty lapselle.

Kyllä siihen Jeesukseenkin äkkiä tottuisi päiväkodin tai koulun pihalla. Ja voisihan nimestä muodostaa aluksi jotain pehmentäviä yhdysnimiä kuten Jeesus-Petteri tai Turojeesus. Sitten kun joku Jeesus-Muhammed Buddha Pörsänen kirjoittaa ylioppilaaksi, ollaankin jo syvempi kulttuuri-integraatio saavutettu.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite