Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jokamiehen Näpsä

Jukka Nikulainen

Jokamiehen Näpsä.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

23.7.2013

Jukka Nikulainen

Vuoden turhakkeen valintakriteereiksi mainitaan Suomen Luonto -lehden sivuilla turhuus, hyödyttömyys, käsittämättömyys ja häiritsevyys. Haitalliset ympäristövaikutukset ovat tässä äänestyksessä myös plussaa.

Ehkäpä tämänkertaiseen roskislöytöön voi liittää myös joitain edellä mainittuja attribuutteja. Löytö pilkotti roskiksesta tyypillisen ullakon tyhjennyksen jäljiltä. Sen historiaa oli pakko alkaa selvittää kotona.

Puukapistuksesta on kädessä käännellenkin vaikea arvata sen käyttötarkoitusta. Edes nimi, Jokamiehen Näpsä, ei aukea ihan ensiyrityksellä. Onneksi vehkeen takapuolella on säilynyt ohje, joka teititellen neuvoo käyttäjäänsä seuraavin sanankääntein:

"Kuten tunnettua, ovat solmiot valmistetut vinosti leikatusta kankaasta ja sen vuoksi niitä ei voi silittää kunnollisesti silitysraudalla. Sen sijaan pingoittakaa solmionne Jokamiehen Näpsälle. Kostuttakaa rypistynyttä kohtaa molemmin puolin. Kuivuttuaan on solmionne aivan kuin vastaostettu, sileä ja ryhdikäs. Pesty solmio pingoitetaan myös Jokamiehen Näpsälle ja kuivuttuaan se on taas uuden veroinen."

Kyseessä on siis käyttöesine suoraan Mad Men -maailmasta. Ajalta jolloin suorat solmiot olivat kansalaisluottamuksen tae. Arjen historia -sivustolta löytyy jopa vanha kuva, jossa esitellään Näpsän toimintaa.

Mitähän meidän aikamme näpsät, jokapäiväistä elämäämme helpottavat ja jälkeenpäin huvittavalta tuntuvat pikkuesineet, tulevat olemaan? Ehkä turhakkeet ovat yhdenlaista korutonta kertomaa tästä päivästä. Myös jokapäiväiset tarve-esineet, kuten luottokorttitaskut ja kännykkäkotelot kavaltavat meidät ja maailmamme Näpsän tavoin jälkipolville.

Viite