Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Perhosefekti vuosikymmenten takaa

Jukka Nikulainen

Perhosia.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

9.7.2013

Jukka Nikulainen

Tämänkertainen kesäinen roskislöytö kuuluu kuriositeettikategoriaan, mutta osoittaa oivasti, miten erilaisia asioita roskiksista voi löytää. Kasvioita on dyykkimisurallani tullut vastaan parikin kertaa, mutta perhoskokoelmia vasta yksi.

Isolle romulavalle oli ilmeisesti ullakkoa tyhjennettäessä heivattu neljä kuvan kaltaista vanerilaatikkoa. Laatikot ja suojalasit olivat ehjiä, mitä nyt pohjalle oli hieman karissut joidenkin perhosten osia ja pölyä.

Värit olivat perhosissa säilyneet todella upeina ja vain muutamia lukuunottamatta ne olivat säilyneet myös ehjinä. Joitakin perhosia oli ehkä siirretty toisiin kokoelmiin. Niistä muistuttivat enää paikalle jääneet nimilaput.

Osassa laatikoista tieteellinen jaottelu oli pedanttisesti säilytetty ja löytöpaikat oli kirjattu pieniäkin perhosia myöten siististi riveihin. Vasta tarkempi vilkaisu näihin miniatyyrikokoisiin lappuihin tuotti todellisen yllätyksen. Perhoset oli kerätty 1930-luvulla!

Laatikot oli pakko ottaa mukaan, vaikkemme tienneet, mitä käyttöä perhosille olisi. Onnea oli mukana, sillä kotiin saavuttuamme kesäinen kaatosade pyyhälsi ylitsemme. 80-vuotiaat perhoset olisivat varmasti tuhoutuneet ulkosalla sateen myötä.

Laatikkojen tarkempaa historiaa voi vain arvailla. Joku innokas harrastaja on ne varmasti aikoinaan kerännyt. Koska en tunne perhosia, on vaikea sanoa, onko pienellä kokoelmalla tänä päivänä mitään tieteellistä arvoa. Tuskin. On mahdollista, että siitä löytyisi jokin nykyään harvinainen tai uhanalainenkin laji. Kenties joku nykylepidopteristi olisi kiinnostunut adoptoimaan kokoelman.

Kokoelma on sen verran hauras, ettei sitä voi asettaa näytteille kotona ihan mihin vain. Ennen kuin perhoset löytävät lopullisen kotinsa, ne koristavat vielä omaa asuntoamme ja muistuttavat talvellakin kesästä.

Viite