Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jos pukki rahaa tuoda vois

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
lahja, joka jatkaa antamista. Vitosilla vuorattu kynttiläkippo on kaunis lahja pyhälle perheelle ja muillekin. Juha Peurala

lahja, joka jatkaa antamista. Vitosilla vuorattu kynttiläkippo on kaunis lahja pyhälle perheelle ja muillekin.

23.12.2013

Eno

Taloustieteilijät pitävät rahalahjoista.

Nimimerkki ”Kaapit täynnä kynttiläkippoja” kysyy: Miten saa vanhemmat, anopin ja kummit uskomaan, että vaihtoehdot joululahjaksi ovat joko rahaa tai ei mitään? Sama koskee häitä, synttäreitä, ylioppilas- ja rippijuhlia sekä valmistujaisia.

Eno vastaa: No ei kyllä millään, valitan. Kun kerrot tällaisesta toiveesta sukulaisellesi, hän nyökyttelee ja sanoo ehkä ”aha”. Valitettavasti ajatuksesi ei ole mennyt perille, vaan eksynyt sukulaisesi päässä joulumyräkkään, josta se ei pääse ulos.

Kun sukulaisesi miettii jouluostoksilla, mitä ostaisi sinulle, hän muistaa että ”sehän sanoi ei mitään”. Sukulaisesi on, että höpsistä muka, ja ostaa sinulle kynttiläkipon, jossa on joulupukki ja Petteri Punakuono. Kun siis toivot rahaa tai ei mitään, et saa kumpaakaan, vaan sen kynttiläkipon.

Jos nyt sukulainen saattaisikin muistaa että ”sehän toivoi rahaa”, hän ajattelee, että rahaa voi antaa joku muu. Minä annan kynttiläkipon.

Raha on ongelmallinen joululahja, sillä sitä pidetään persoonattomana. Siinä ei näy sen enempää antajan kuin vastaanottajankaan persoonallisuus. Taloustieteilijät ovat kuitenkin olleet sitä mieltä, että itse asiassa raha saattaa olla erittäin hyvä lahja. Se ikään kuin kohdentaa resursseja oikein.

Lahjoissa on nimittäin sellainen ongelma, että ne ovat tarpeettoman kalliita. Esimerkiksi lahjaksi ostettu paita on todennäköisesti kalliimpi kuin paita, jonka lahjan saaja ostaisi itse käyttöönsä. Lahjat edustavat jossain mielessä tuhlausta, joka on pois muusta kulutuksesta.

Tutkijoiden mukaan tätä tuhlausta on konservatiivisenkin arvion mukaan 10 prosenttia lahjojen hinnasta. Mitä etäisempi ihminen, sitä enemmän tätä ”tuhlausta” esiintyy.

Jos haluat lahjaksi rahaa, voit ehkä helpottaa sukulaistesi ongelmia kertomalla, mihin rahan aiot käyttää. Voit kerätä rahaa esimerkiksi lomamatkaan tai johonkin harrastukseen. Se tekisi rahalahjasta persoonallisemman.

Paras joululahja on sellainen, joka on saajasta mieluisa, mutta sellainen, jota hän itse ei olisi osannut toivoa. Tällaisten lahjojen keksiminen vaatii joko telepaattisia kykyjä tai erittäin hyvää läheisen ihmisen tuntemusta.
Sukulaisellasi luultavasti on molemmat taidot ja siksi hän päätyy antamaan sinulle kynttiläkipon. Valitan.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite