Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kansanedakit helpottavat demokratiaa

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

24.1.2014

Vesa Sisättö

Fyysisten kansanedustajien korvaaminen etäohjatuilla kansanedakeilla on ollut suurin uudistus suomalaisessa demokratiassa aikoihin. Uudistuksen jälkeen puolueet ovat asettaneet ehdolle joukon erilaisia kansanedakkimalleja, joiden joukosta äänestäjät suorittavat valintansa.

Eri puolueiden listoilla on tarjolla ollut muun muassa Poliittisesti aktiivinen hipsteri PAH-”2”, Lähiöiden Sosiaaliäiti LäSÄ-33, Maaseudun Ääni MÄ-1 sekä aina ajattoman eleetön Kalapuikkoviiksimies KPVM-47.

”Kauko-ohjattavat kansanedakit ovat säästäneet meidät lukuisilta poliittisilta ruumiilta tällä vaalikaudella. Kansanedakkia voi ohjailla näppärästi vaikka omasta tai naapurin sängystä eikä tarvitse altistua ikävälle kritiikille tai median kysymyksille”, hehkuttaa poliittinen kommentaattori Randolph ”The Ravenous” Reignbögel.

Kansanedakit ovat väsymättömiä puhujia. Niiden ansiosta eduskunta voi nykyään kokoontua  24/7. Kansanedakki jaksaa hymyillä sadannelle kouluvierailun yhteydessä viritetylle maakuntalaululle sekä äänestäjälle, joka torilla kysyy, mitä kansanedustaja aikoo tehdä meidän perän kyläkaupan lakkauttamisen estämiseksi ja Karjalan palauttamiseksi.

Moni äänestäjä on myös kysynyt kuka – tai pikemminkin ketkä – oikein ohjailevat kansanedakkeja.

”Ihmettelen niitä, jotka pitävät kansanedakkeja jotenkin moraalittomana politiikan muotona. Kyllähän entisiä kansanedustajiakin joku aina ohjaili. Kansanedakkiuudistus toi sen vain avoimemmaksi, että emme tiedä kuka ohjailee. Sillä tavalla tämä on ollut voitto avoimuudelle ja demokratialle”, ylistää Randolph ”The Ravenous” Reignbögel.

Uudensuomenlinna-saaristomielipidepuisto avataan Helsingin edustalle

Helsingin edustalle avautuu maailman ensimmäinen saaristomielipidepuisto tällä viikolla. Uudensuomenlinna-niminen kokonaisuus on koostuu viidestätoista keinotekoisesta saaresta, joille on pystytetty torni. Kukin saari on nimetty mielipiteen mukaan.

Uudensuomenlinnasta löytyy muun muassa Pakkoruotsi pois, Maahanmuutto seis, Naisten vika ja Onko nuorison nykyinen pukeutuminen vain esimakua tulevasta Harmageddonista.

Helsingin kaupungin palkkaamat mielipidevaikuttajat päivystävät torneissa klo 10–16 ja huutelevat mielipiteitään kaikille huutomatkan päähän tuleville.

Matkailijoita kierrätetään saarten lomassa veneellä tai talvisin jalkapatikassa. Kunkin saaren luona voi ryhtyä väittelyyn tornista huutelevan mielipiteellisen kanssa.

”Maksamalla lisämaksun kävijä voi myös nousta torniin huutamaan omia mielipiteitään. Tällöin kävijät täytyy kuitenkin henkisesti varautua siihen, että saarelle tuonut vene lähtee ilman häntä”, huomauttaa Jannemoiselle Émancipation dell’Yoghurt Helsingin kaupungilta.

Viite