Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen

Jukka Nikulainen

Kekkonen painolaatassa.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

15.4.2014

Jukka Nikulainen

Urho Kekkosen kummitus tulee vielä pitkään vaikuttamaan suomalaiseen politiikkaan. Vakuutuin tästä itse, kun parikin ystävääni valitsi luottokorttinsa taustakuvaksi uhmakkaan Kekkos-potretin. Ehkä minun ikäluokkani voi jo suhtautua Kekkoseen rennon ironisesti.

Brita Kekkonenkin sivuuttaa väistämättä appeaan vastailmestyneessä muistelmateoksessaan. Kirjan presidenttiä koskevat osiot ovat jälleen yksi yritys kaivaa ihmistä legendan takaa.

TV-uutisten täyttäessä viisikymmentä vuotta YLE tilasi dokumentin Viiden vuosikymmenen ikkuna. 1970-lukua käsittelevässä osiossa toimittajat puhuvat vapaasti ja mielenkiintoisesti myös Kekkosesta. Klippejä dokumentista on esillä YLE:n Elävässä arkistossa. Heikki Kahila sanoo Kekkosta suoraan diktaattoriksi. Hannu Lehtilä, Tarmo Ropponen ja Seppo Heikki Salonen esittävät myös mielenkiintoisia ja vähemmän yksioikoisia mielipiteitä presidentistä ja omasta toiminnastaan.

Kaupungilla näkee edelleen Kekkos-pinssejä, mutta roskiksista Kekkos-memorabiliaa löytää harvemmin. Kuvan painolaatta onkin poikkeus. Esineenä se edustaa myös kirja- tai sanomalehtipainon historiaa.

Laatta on ehkä viisitoista senttiä leveä ja se vaikuttaa olevan jonkinlaista keraamista ainetta tai ehkä lasia. Pinnassa on aika karkea ja oheisesta kuvastakin suurennettuna erottuva rasterikuviointi.

Koska rasteri on selvästi koholla levyn pinnasta, ajattelin, että kyseessä voisi olla kohopainolaatta. Seitsemänkymmentäluvun lopulle saakka sanomalehtiä painettiin ainakin muutaman lähteen mukaan vielä kohopainolla. Osaakohan joku lukijoista sanoa laatan historiasta tarkemmin? Kuvan voi suunnilleen ajoittaa Kekkosen kakkuloista, mutta tarkkaa tilannetta tai presidentin seuralaisia en ainakaan itse tunnista.

Omassa Visa Electronissani on vain tylsä pankin logo. Kekkosen dramaattista, virallista valokuvaakaan en laittaisi seinälleni toimiani valvomaan. Painolaatan kumarassa kättelevä vanhus säilyy kuitenkin kokoelmissamme. Jos ei muuten, niin siksi, että kuvan tilanne on vielä joskus selvitettävä!

Viite