Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kolmen suuren vaara

17.5.2013

Juha Honkonen

Viikon päästä pääkaupunkiseudulla järjestetään kaksi vihreitä kiinnostavaa tapahtumaa. Maailma kylässä -festivaali kerää maailmanparantajat Kaisaniemeen, ja Vihreä liitto pyöräyttää puoluekokouksen Otaniemessä.

Kokouksen tärkeimmät asiat ovat puoluesihteerin valinta ja päätös kahteen puheenjohtajaan siirtymisestä. Puoluekokoukset ovat kuitenkin myös meheviä paikkoja keskustella valitun politiikan toimivuudesta ja resurssien jakamisesta.

Seuraavat vaalit ovat vuoden päästä. Moni puolue aikoo säästää eurovaaleissa, ja vihreiden kannattaa harkita samaa. Eroa tärkeimpään äänestykseen eli eduskuntavaaleihin on alle vuosi. Paukkuja pitää jättää sinne.

Eurovaaleissa maanosanlaajuiseksi puheenaiheeksi nousee kansanäänestys Euroopan unioniin tai euroalueeseen kuulumisesta. Britannia näyttää mallia muille.

Pohjoisen ja etelän välinen railo vain kasvaa, sillä kumpikin kärsii yhteisvaluutasta. Jättityöttömyyden jäytämät Välimeren maat eivät voi antaa viennille piristävää devalvaatiopilleriä, joten Keski- ja Pohjois-Euroopan maitten on jatkettava tukipakettien myöntämistä.

Koko unionista on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa, joten siitä suurin osa vihreistä ei halua erota. Puolue profiloituu Euroopan integraation puolustajana ja saa euromyönteisten ääniä kokoomuksen ohella.

Timo Soini (ps) asettuu ehdolle sekä euro- että eduskuntavaaleissa. MEP-pestistä tulee entistäkin pätkempi, mikä on kylmä rätti äänestäjien kasvoille. Persupomolla ei kuitenkaan riitä kantti olla petaamatta eurojytkyä.
Soinin täytyy asetella sanansa euromittelöissä taiten, sillä mies hinkuu ministeriksi yli kaiken. Hän on jo pitkään lepytellyt kokoomusta olemalla vaatimatta eroa EU:sta tai eurosta.

Soini vehkeilee myös keskustan Juha Sipilän ja demarien Eero Heinäluoman kanssa. Puheet kolmen suuren puolueen hallituksesta vain yltyvät, sillä Soini tietää, että pahimmat kannot seuraavissa hallitusneuvotteluissa tulevat olemaan rkp, vasemmistoliitto ja vihreät.

Vihreiden kannattaa puoluekokouksessaan juonia, miten kolmen suuren puolueen hallitus estetään.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite