Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kukkahattutätien kokoontumisajot

Jukka Nikulainen

Hattulaatikoita.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

18.3.2014

Jukka Nikulainen

Tämänkertainen roskislöytö edustaa kenties peilikaapin tavoin nostalgista ja kaunista mutta samalla edelleen käytännöllistä tuulahdusta menneisyydestä.

Kuvan herkulliset hatturasiat tosin dyykittiin remonttilavan asemesta tavallisesta roskiksesta. Niiden kirkkaat värit herättivät huomion ja ne olivat onneksi säilyneet hyvässä kunnossa.

On vaikea ymmärtää, mikä on saanut jonkun heittämään pirteät rasiat roskiin. Ehkäpä hatut eivät ole enää muodissa. Tai sitten ne eivät herätä kaikissa kanssaihmisissä yksinomaan positiivisia mielikuvia.

Aikaansaavia ja aktiivisia, vanhempia naisia nimitetään tunnetusti kukkahattutädeiksi. Sanan on tarkoitus olla halventava ja pejoratiivinen, mutten ole koskaan ymmärtänyt, mitä vikaa kukkahatuissa tai tädeissä on.

No, kun asialliset argumentit loppuvat, omalle itsetunnolle koettu uhka torjutaan haukkumalla. Haukkumasana revitään milloin mistäkin. Alkuvuodesta kolmekymppistä Greenpeace-aktivistia Sini Saarelaa taidettiin uutislähetyksiä myöten tytötellä samalla motiivilla.

Minulle hatturasiat tuovat aina hyvän mielen. Ne ovat käytännöllisiä ja kauniita – kulumineen kaikkineen. Kukkahattuajasta ja -tädeistä kiinnostuneille suosittelen Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa olevaa Rasvaletti-näyttelyä. Huvilan lähelle pääsee kauempaakin ja näyttely on ilmainen!

Eteisessä säilytyslaatikkoina toimivat hatturasiamme keräävät vierailijoilta paljon positiivista huomiota. Ostotarjouksiakin on sadellut, mutta emme ainakaan vielä ole luopuneet laatikoistamme. Sittemmin on tosiaan paljastunut, että rasioilla on olemassa omat keräilypiirinsä.

Kaupoissa erityisistä hatturasioista on taidettu pääosin jo luopua. Kaikki ostokset sullotaan standardiin muovipussiin. Itse asiassa törmäsin jopa jännittävään anakronismiin: useissa kaupoissa myydään nimenomaan säilytysrasiana hatturasian mallisia pahvirasioita.

Monen muun menneisyyden tavaran lailla, hatturasia on muuttunut pastissiksi joka enää vain viittaa menneeseen käyttötarkoitukseensa. Mutta tämä ei ole välttämättä ollenkaan huono asia.

Viite