Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Six Degrees of Ludwig Wittgenstein

Jukka Nikulainen

Opintokirja.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

4.3.2014

Jukka Nikulainen

Tämänkertainen roskislöytö on raikas ja sivistynyt tuulahdus menneisyydestä. Jotkin lukijat kenties tunnistavatkin kuvan vihon. Se on vanha opintokirja Helsingin yliopistosta.

Olin aiemminkin kyllä kuullut opintokirjoista ja matrikkelikirjasta. Pidellessäni vihkoa kädessäni minulta kesti silti tovi tulla jotenkin sinuksi sen seikan kanssa, että opintojen kirjaamiset hoidettiin käsipelillä – vihoilla ja matrikkelilla – vielä 1970-luvulle saakka.

Seuraava iloinen yllätys tuli vastaan heti opintokirjan etusivuilla. Opiskelijamme oli läpäissyt ilmoittautumiseen vaaditun tuberkuloositarkistuksen! Olen kuullut, että tubiröntgeniin alasti jonottaminen oli monelle opiskelijasukupolvelle ymmärrettävästikin mieleen painunut initiaatioriitti.

Opiskelijamme on kirjautunut yliopistoon vuonna 1945. Hän aloitti opintonsa historiallis-kielitieteellisessä osastossa, mutta muutti kymmenen vuoden kuluttua teologiseen tiedekuntaan.

Mielenkiintoni heräsi viimeistään, kun aloin tunnistaa suoritusmerkinnöistä nimikirjoituksia. Kuvan sivulla on esimerkiksi nuoren, sittemmin akateemikoksi nimitetyn, Georg Henrik von Wrightin merkintä. Tämä siis ajalta juuri ennen kuin hän palasi Cambridgeen ja ystävystyi Wittgensteinin kanssa.

Samalla sivulla on myös psykologian professori Kai von Fieandtin ja historian professori Herman Gummeruksen puumerkinnät. Myös esimerkiksi sittemmin Helsingin yliopiston rehtoriksi valittu ja aiemmin sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä tuomittu Edwin Linkomies ja assyriologi Armas Salonen esiintyvät vihon sisäsivuilla.

Opintokirjoja ilmeisesti keräillään joissain piireissä. Vaikka vihot eivät ole varsinaista arvotavaraa, aloin ymmärtää keräilijöiden motiiveja. Nykyiset opintorekisteriotteet eivät ehkä saavuta aivan samaa tunnelmaa, kuin mustekynällä taiteillut nimikirjoitukset. Sallittakoon meille sen verran sivistynyttä nostalgisointia.

Viite