Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lautasellinen tuoksuvaa printtiä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Teräsateria! Miksi odottaa 3d-printterin yleistymistä? Hiukopalan himon yllättäessä Teräsmies puristaa tarvittavista alkuaineista kelpo burgerin.Juha Peurala

Teräsateria! Miksi odottaa 3d-printterin yleistymistä? Hiukopalan himon yllättäessä Teräsmies puristaa tarvittavista alkuaineista kelpo burgerin.

6.9.2012

Eno

Printtiruokaan tarvitaan 26 alkuainetta. Ja ketsuppia.

Nimimerkki ”Digikokki-wannabe” kysyy: Jos tulevaisuudessa on 3d-printtereitä, joilla voi tulostaa ruokaa, kuinka montaa alkuainetta siihen tarvitaan ”musteeksi”?

Eno vastaa: Periaatteessa ruuassa piilee mikroskooppisina määrinä varmaan kaikkia luonnosta löytyviä alkuaineita, ehkä jalokaasuja ja joitain harvinaisimpia tapauksia lukuunottamatta. Luonnosta löytyy kaikkia alkuaineita jaksollisen järjestelmän numeroon 92 eli uraaniin asti.

Suurinta osaa niistä ihminen ei kuitenkaan erityisesti tarvitse ruuassaan, vaikka raffinoiduimmat kulinaarit luonnollisesti väittävät, että le carre d’agneau tourangelle sauce moutarde a l’ancienne ei maistu juuri miltään ilman ruteniumin aavistusta.

Voi myös kestää, ennen kuin uraanisirottimet yleistyvät kokeellisimmissakaan ravintoloissa.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ihmisen pitää saada ravinnostaan noin 26:ta alkuainetta, joista tosin monia varsin vähän. Ehdottomasti suurimmat mustekasetit tarvitsisit elämän perusaineille eli hiilelle, vedylle, typelle ja hapelle, joista pääosin koostuvat niin pihvit kuin pinaatitkin.

Loput tarpeelliset alkuaineet ovat ravinto-opeista tuttuja kivennäis- ja hivenaineita, kuten kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, jodia, seleeniä, rikkiä, kaliumia, natriumia, klooria, mangaania, kuparia, kromia, kobolttia, fluoria, nikkeliä, sinkkiä, booria ja strontiumia. Joissain tutkimuksissa on arveltu tarpeellisiksi myös arseenia, piitä ja vanadiinia. Lista siis elää yhä.

Näen jo sieluni silmin ruokatulostuksen yleistymisen. Työpaikkaruokaloissa ei olisikaan jonoa tiskillä vaan tulostusjono. Ja sitten kävisi kuitenkin niin, että ruoka tulostuisi vahingossa toiseen päähän toimistorakennusta, kun atk-kokkihenkilö olisi buutannut koneet ja palauttanut alkuasetukset.

Kerran viikossa tarjottaisiin myös ruokaa, joka maistuisi vähän hassulta, kun jokin alkuainepatruuna olisi loppumassa. Mutta ei se mitään, kaikki tulostettu ruoka maistuisi kuitenkin suunnilleen kanalta.

Ja ketsupilta, joka on yksi keittiön yleisimmistä alkuaineista.

Viite