Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Liput liehumaan

4.12.2013

Johanna Karimäki

Toissa viikon keskiviikkona liput nostettiin ensimmäistä kertaa salkoon lapsen oikeuksien puolesta. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa korostetaan lapsen oikeutta hyvään elämään, oikeutta tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Marraskuussa vietettiin myös miestenpäivää. Juhlinnan tavoitteena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen ja myönteisten miesroolimallien korostamiseen.

Myönteisiä esimerkkejä tarvitaan vastapainoksi tiedotusvälineiden usein tarjoamille kielteisille mieskuville, jotka saattavat lannistaa poikia ja miehiä.

Tutkimusten mukaan miehet, jotka osallistuvat tasapuolisesti arjen kotitöihin ja lastenhoitoon, ovat kaikkein onnellisimpia.

Kuinka monessa kodissa äiti kantaa töiden jälkeen suurimman vastuun kodin töistä?  Onneksi yhä harvemmassa, mutta silti elämä on turhan usein suorittamisen rumbaa. Perheen yhteiset hetket jäävät minimiin, vaikka lomilla kierretään kaikki zoolandiat.

Myös lapsen kanssa voi ja pitää elää arkea. Iltasadut ovat tärkeitä, ja lapsen kanssa voi pestä perunoita ja täyttää pyykkikonetta. Katetaan yhdessä pöytä ja istahdetaan aterialle.

Lapsen oikeuksien puolesta liputus on liputus hyvän elämän puolesta. Hyvä lapsipolitiikka on sellaista, joka antaa perheille aikaa sekä äideille ja isille tasaveroiset mahdollisuudet jakaa arkea lasten kanssa.

Isille korvamerkitty isyysvapaa pidentyi 54 arkipäivään vuoden alusta lähtien. Samalla poistui isyysvapaan kytkös vanhempainvapaaseen. Isyysvapaata voi käyttää entistä joustavammin sopivana ajankohtana, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Kotihoidontuen jakaminen puoliksi äitien ja isien kesken on hallituksen lupaama tuleva uudistus. Muutos herättää kriittistä keskustelua, mutta olisi hyvä nähdä muutoksen tuomat mahdollisuudet. Kukaan ei kadu sitä aikaa, jonka on antanut omille lapsilleen.

Totta kai on tehtävä poikkeuksia yksinhuoltajaperheiden kohdalla, ja vähävaraisten perheiden selviytyminen on yksi kipupiste. Lapsiköyhyyttä vähentävä politiikka on ainoa tie parempaan huomiseen.

Työllistyminen on olennainen keino vähentää köyhyyttä ja syrjäytyneisyyttä. Kotihoidontuen muutoksen toinen tärkeä tavoite on parantaa nuorten naisten työllistymismahdollisuuksia, kun vanhemmuuden kustannukset jakaantuisivat tasaisemmin naisten ja miesten työnantajien kesken.

Elämän suola ovat onnelliset väläykset arjesta, jotka kantavat. Kun lapsi on askarrellut nauravan auringon ja näyttää onnelliselta.

Kirjoittaja on vihreä kansanedustaja.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 29. marraskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite