Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Liput liekehtivät loukaten

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Loukkaantumus Maximus. Justin Bieberin lipun julkinen polttaminen toisi mellakoivat pikkutytöt kaduille. Älä kokeile tätä kotona!Juha Peurala

Loukkaantumus Maximus. Justin Bieberin lipun julkinen polttaminen toisi mellakoivat pikkutytöt kaduille. Älä kokeile tätä kotona!

15.10.2012

Eno

Lipunpoltolla on pitkät perinteet.

Nimimerkki ”Rotesti-Roope” kysyy: Mistä on alkanut tapa polttaa lippuja mielenosoituksissa? Entä miten suhtaudutaan Suomen lipun polttamiseen? Ohjeiden mukaanhan lipun luvallisista hävittämiskeinoista yksi on polttaminen.

Eno tietää: Ah, kysymyksestäsi tulee mieleen taannoiset levottomuudet täällä meidän perällä! Mutta se en kyllä ollut minä, joka poltti maamiesseuran standaarin Makkos-Oskarin pihalla.

Lipun häpäiseminen loukkausmielessä on vanha tapa protestoida. Häpäisemiseen on koko joukko keinoja, joista yksi on julkinen polttaminen. Polttamista on raportoitu jo 1800-luvun puolelta: esimerkiksi kroatialaiset aktivistit polttivat Unkarin lipun vuonna 1895 keisari Franz Josephin vierailun yhteydessä.

Takavuosikymmeninä vihattuja lippuja useimmiten kuitenkin revittiin, poljettiin maahan tai heitettiin erilaisiin vesistöihin. Lipuista saatettiin myös poistaa leikkaamalla vaakuna tai muu tunnus.

Yhdysvaltain lippu on varmasti poltetuin lippu. Nykyisen polttovillityksen alkupisteenä voidaan pitää 1960-luvun lopun Vietnamin sodan vastaisia protesteja, joissa lippujen ohella poltettiin kutsuntapapereita. Tapa levisi nopeasti ympäri maailmaa ja on sen jälkeen noussut esiin useissa kriiseissä. Sinänsä paradoksaalista, että Yhdysvaltoja vastaan protestoivat islamistit ovat todennäköisesti oppineet protestitapansa maasta, jota vastaan protestoivat.

Suomen lipun saa periaatteessa hävittää polttamalla, mutta se ei tarkoita, että menet lipun ja sytkärin kanssa eduskuntatalon eteen. Todennäköisesti saisit sakkoja lipun häpäisemisestä.

Polttamista ei kuitenkaan enää suositella, sillä nykyiset liput tehdään polyesteristä, joka palaa huonosti.

Vastoin yleistä luuloa Suomen lipun saa hävittää myös talousjätteen joukossa, mutta lippu tulisi laittaa roskiin pieneksi silputtuna ja mielellään parissa erässä.

Nyt leimuavat länsimaiden vastaiset mellakat tulivat varmasti iloisena yllätyksenä sillekin palestiinalaiselle lipputehtaalle, joka joutui keväällä irtisanomaan työntekijöitä, kun poltettavaksi tarkoitetuilla Israelin ja länsimaiden lipuille ei rauhallisena aikana ollutkaan kysyntää. Tehtaan johtaja muisteli haastattelussa kaihoten vuosia 2005–2006, jolloin Muhammed-pilapiirroksista alkaneet protestit loivat kysyntää normaalisti harvemmin poltettavien Tanskan, Ruotsin, Norjan ja jopa Suomen lipuille.

Jos muuten haluat protestoida ekologisesti, suosittelen sivustoa flagburningworld.com. Siellä voit polttaa virtuaalisesti vaikkapa St. Vincent & the Grenadinesin lipun, jos olet kyllästynyt stvincent&thegrenadinesilaisten mädännäisyyteen ja korruptioon. Sivusto kertoo myös päivittäisen ja kautta aikain poltetuimman lipun.

Juttu on julkaistu alun perin 5. lokakuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.





Viite