Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luomu käy kukkarolle

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
eri mutta sama. Luomun ja tavallisen ekologisuuden välillä on monesti vain ohut lanka, mutta mikään ei voita sitä ­hyvänolontunnetta, jonka saa syötyään reilun kaupan luomulenkkarin.Juha Peurala

eri mutta sama. Luomun ja tavallisen ekologisuuden välillä on monesti vain ohut lanka, mutta mikään ei voita sitä ­hyvänolontunnetta, jonka saa syötyään reilun kaupan luomulenkkarin.

28.10.2013

Eno

Jos raha on tiukassa, kannattaa valita luomuostokset tarkemmin.

Nimimerkki ”Tavoitteissaan horjuva” kysyy: Paljonko kalliimmaksi tulisi jos siirtyisi ostamaan kokonaan luomutuotteita?

Eno vastaa: Parempi ruoka maksaa enemmän, kuten kaikki parempi yleensäkin. Jos koko jääkaapin sisällön vaihtaa luomuksi, se maksaa. Mitä erikoisemmista ruoka-aineista on kyse, sitä kalliimpaa luomu usein on.

Luomun ja tavallisen ruoan välisiä hintaeroja on tutkittu ostoskorivertailuilla. Tekisin mieluusti sinulle itsekin sellaisen, mutta ei tuolla meidän kauppa-autolla mitään luomua ole. Makkos-Oskari kyllä viljeli luomupottua pari vuotta, mutta meni sitten Matkahuollon baarissa kehumaan, että luomun ja tavallisen välinen ero on lannoitusajankohdassa: tavallista lannoitetaan päivällä, luomua yöllä uudenkuun aikaan. Joku kanteli viranomaisille, tiedä häntä kuka.

Käytän tässä siis muiden vertailuja. Tuoreimmat löytämäni ovat Yle Keski-Suomelta ja Tampereen yliopiston ylioppilaslehti Aviisilta. Ylellä luomukori maksoi kolmanneksen enemmän kuin tavallinen, Aviisilla luomu oli yli kaksi kertaa kalliimpaa.

Aviisi vertaili myös ostopaikkaa. Erikoisliikkeestä ostettuna hinta oli kolminkertainen verrattuna tavalliseen markettiruokaan. Niin kivoja kuin hipsteerisen kansanosan suosimat kivijalkakaupat ovat, halpoja ne eivät ole. Luomun saa vertailujen mukaan halvimmalla suurista marketketjuista.

Jos olet valmis tekemään kompromisseja luomusi laajuuden suhteen, pääset halvemmalla. Joissain luomutuotteissa hintaero tavalliseen on nimittäin huomattavasti suurempi kuin toisissa. Nyrkkisäännön mukaan luomuliha on kalliimpaa kuin luomukasvikset, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa, sillä hinnat vaihtelevat kovasti. Vertaile siis hintoja paikalla ja luo itsellesi vaikkapa sääntö tyyliin ”ostan luomua, jos sen kilohinta on alle euron kalliimpaa kuin tavallinen”.

Kannattaako luomua suosia? Tutkimustulokset sen terveellisyydestä ja ekologisuudesta ovat osin ristiriitaisia.

Makukaan ei ole yksiselitteinen peruste: sokkotesteissä ihmiset eivät erota luomutuotteita tavallisista. Joissakin tutkimuksissa luomukasviksista on löydetty enemmän antioksidantteja kuin tavallisista, ja luomussa on vähemmän torjunta-ainejäämiä. Jäämiä ei kyllä käytännössä löydy tavallisistakaan kotimaisista kasviksista.

Luomun ekologisuutta on hankala tutkia, sillä viljelyolosuhteita on vaikea vakioida. Luomun isoin ongelma on se, että se vaatii enemmän pinta-alaa samalle sadolle, mikä kasvattaa sen ekologista jalanjälkeä.

Yksi asia on selvä: eläinkunnan tuotteet kannattaa vaihtaa luomuksi, sillä luomueläimiä kohdellaan paljon paremmin. Se, että luomuliha on kalliimpaa, antaa hyvän kimmokkeen vähentää lihansyöntiä.

Viite