Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mama ja pomo

Mediapyövelit.
Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

28.4.2011

Kaino Riesu

Helsingin Sanomat on viime vuosina julkaissut lukuisia jeesustelujuttuja siitä, miten naisia kohdellaan johtajina eri tavoin kuin miehiä. Lehti on kantanut kovasti huolta siitäkin, miksei sanomalehtien päätoimittajina ole lähes lainkaan naisia.

Pari viikkoa sitten Hesariin valittiin seuraaja kakkospäätoimittaja Reetta Meriläiselle. Riikka Venäläisen nimityksestä kerrottiin pääuutissivulla 6. huhtikuuta viidellä virkkeellä, joista kolme käsitteli nimitystä ja kaksi päätoimittajan yksityiselämää:

”Riikka Venäläisen uusperheessä on neljä lasta, joista nuorin on yksivuotias. Arjen rumbaa siivittää kuorolaulu ja zumba.”

 

Tämä vielä jotenkin menetteli, mutta kovakin jätkä meinasi jo pudota tuolilta, kun päästiin itse juttuun. Sivun pääkuvassa säteili Pyhä Perhe: vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ja uusi kakkospäätoimittaja Venäläinen sylissään yksivuotias poikansa.

Koska Hesari kai edustaa jonkinlaista viestinnän osaamista, oletamme, että voimakas kuvaviesti oli harkittu: Venäläinen on ennen kaikkea Äiti perheessä, jossa Isä hoitaa ne tärkeät asiat.

Teksti vahvistaa viestiä: Ensin kerrotaan, että Riikkaa jännitti. Ja että hän on tosi mukava. Kun Sanoman toimitusjohtaja Pentikäinen pari vuotta sitten kovan etsinnän tuloksena löysi päätoimittajaksi itsensä, nimitysjutussa ei käsitelty hänen mahdollista kivuuttaan.

Uusi päätoimittaja saa sanoa jutussa muutamia journalistisia latteuksia, kuten vaikka että journalismin pitää olla merkityksellistä ja puhuttelevaa. News! Nainen on nainen varsinkin, kun hänellä on mies, joten mies esitellään jutussa, ynnä kodin pyykinpesuasioita. Tärkein kiteytyy loppuun: ”Mä haluan kasvaa lasteni kanssa.”

 

Vihreän Lankakin jatkoi siitä, miten kauhean mukava ja rento se Riikka on. Ja miten hän rakastui mieheensä. Ja miten hän jätti e-pillerit pois. Ja miten lapsia on ja siivooja käy. Ja että hän ei halua pitää linjapuheita median tulevaisuudesta. Journalismista jutussa ei puhuta paljonkaan.

Miksei? Eikö päätoimittajalta voisi odottaa jotain näkemyksiä juuri näistä asioista? Eikö Venäläisellä ole näkemyksiä? Vai eivätkö ne vain mahdu mukava nainen ja reipas äiti -juttuihin?

 

Politiikan ja journalismin ystävänä minua lähinnä huolestuttaa, että HS:n uusi päätoimittaja toivoo ”lisää räksyttävää poliittista journalismia”. Mitä se on, ei Kiva Riikka -jutuissa ole viitsitty kertoa.

 

Kaino Riesu on sivutoiminen mediakriitikko, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä.

Viite