Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mieli myrtyy kassanamuista

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Eroon heräteostoksista. Kun kaikki tuotteet ovat numeronappien takana, turhat ostokset jäävät. Samalla kauppias voi huomaamatta myydä vaikka reilun kaupan kokkelia?Juha Peurala

Eroon heräteostoksista. Kun kaikki tuotteet ovat numeronappien takana, turhat ostokset jäävät. Samalla kauppias voi huomaamatta myydä vaikka reilun kaupan kokkelia?

29.9.2014

Eno

Terveellisten pikaostosten tarjoaminen ei aina onnistu.

Nimimerkki ”Makeanarkkari” kysyy: Miksi ruokakauppojen kassojen luona on suklaapatukoita ja muita karkkeja myynnissä? Miksi siellä ei ole mitään terveellistä hiukopalaa?

Eno vastaa: Voin kyllä kuvitella laihduttajan, joka onnistuu välttämään palvelutiskin rasvaa tihkuvat grillikyljet, snack-osaston sipsipussit, limunurkan, koko karkkikäytävän ja saapuu helpotuksesta huokaisten kassalle kaalinpään ja vissypullon kanssa – ja näkee suklaapatukat! Siinä karkki koriin kilahtaa ja kalori vatsaan vilahtaa.

Sama esterata on edessä lasten kanssa kaupassa. Terveisiä vaan siskolle: ensi kerralla saattaa olla jalka kipeä, kun ehdotat, kävisinkö muksujen kanssa nopeasti kaupoilla.

Kauppiaalla on karkkien myymiseen kassalla omat syynsä, joista varmaan tärkein on se, että ne käyvät siinä hyvin kaupaksi. Kassoilla myydään karkkien lisäksi myös muuta pientä tavaraa kuten nenäliinoja ja heijastimia.

Joitakin tuotteita kuten tupakkatuotteita ja tulentekovälineitä myydään kassoilla valvonnan vuoksi. Sama koskee kondomeja ja parranajovälineitä, joita varastetaan paljon.

Eri kauppaketjuilla on asiassa eri käytännöt. S-ketjulla on karkkien lisäksi tarjolla proteiinipatukoita. Suunnitteilla kuulemma on pähkinöiden ja muiden terveellisempien välipalojen tarjoaminen.

K-liikkeissä ollaan kokeiltu karkittomia kassoja, esimerkiksi K-citymarketeissa noin puolet kassoista on karkittomia. K-ruokakaupoissa itsenäiset kaup­piasyrittäjät saavat viime kädessä päättää tuotteiden esillepanosta itse. Ainakin Helsingin Jakomäessä K-kauppias otti käyttöön karkittoman kassan lapsiperheiden toivomuksesta.

Pienissä, vilkkailla kauppapaikoilla sijaitsevissa K-liikkeissä kassoilla on myynnissä take away -ruokaa.

Lidlissä kassa-alueilla on myynnissä makeisten lisäksi paljon muuta tavaraa. Lisäksi karkit ovat kassahihnan yläpuolella olevassa hyllyssä, pienimpien asiakkaiden ulottumattomissa.

Salaatit, maitotuotteet ja eväsleivät vaativat kylmäsäilytystä, joten käytännössä näiden saaminen kassoille ei aina ole mahdollista.

Karkit kassoilla asettavat vastakkain oman kykymme kieltäytyä ja kauppiaan ovelan busineksen. Kumpaa syytämme, omaa heikkouttamme vai kauppiasta? Kauppiasta tietenkin! Ei tämä ole mikään keskiaika vaan 2010-luku!

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite