Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mikrokieltoa kannattaa noudattaa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Vähän rajaa. Miksi syyttää lautasta, kun maailma on vino?Juha Peurala

Vähän rajaa. Miksi syyttää lautasta, kun maailma on vino?

15.9.2014

Eno

Älä kasvata suotta lapsen kemikaalikuormaa.

Nimimerkki ”Huoli tästäkin” kysyy: Muovisissa lastenlautasissa on usein merkintä, että niitä ei saisi laittaa mikroaaltouuniin tai astianpesukoneeseen. Teen molempia, enkä ole ainoa. Johtuuko kielto vain siitä, että lautasen kuviot eivät kestä vai irtoaako lautasesta kuumuudessa jotain haitallista?

Eno vastaa: Osa pakkauksiin ja esineisiin printatuista kielloista on melko turhanaikaisia ja mukana vain, jotta amerikkalaiset vahingonkorvausjuristit eivät rikastuisi. Lasten muoviastioiden mikroaaltouunikieltoa kannattaa kuitenkin noudattaa. Valmistaja haluaa kiellolla kertoa, että lautasesta voi mikron kuumuudessa irrota haitallisia aineita ruokaan.

Mistä aineista on kyse, se riippuu muovista. Muovin sallituille valmistusaineille on tehtävä tutkimukset ja turvallisuusarvio niille tarkoitetuissa käyttöolosuhteissa. Jos materiaali ei teknisesti kestä mikroaaltouunia, sen turvallisuutta mikrossa ei välttämättä ole tutkittu. Siksi käyttöohje.

Välittömän myrkyllisistä aineista tässä ei ole kyse vaan siitä, että mikroaaltouunissa lautasesta irronneet aineet lisäävät ihmisten yleistä kemikaalikuormaa. Vuosia jatkuessaan kuormitus voi aiheuttaa terveysongelmia.

Astianpesukonekiellon noudattamisessa ei ehkä tarvitse olla yhtä tunnollinen. Pikemminkin kova pesu voi poistaa astiasta haitallisia aineita. 

Toisaalta, miksi antaa lapsille ruokaa astioista, jotka voivat olla tuntemattomalla tavalla haitallisia? Jos arvelet, että muksusi rikkoo osaamattomuuttaan (tai kostoksi) lasilautaset, markkinoilta löytyy myös muoviastioita, joissa ei ole mikrokieltoa.

Näissä muissa vaihtoehdoissa ei ehkä ole Disney Mahtimönkiäiset™-kuvia. Epäilen että niiden ruokahalua lisäävää vaikutusta on liioiteltu.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite