Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mikä Putinissa kiihottaa?

4.9.2014

Jukka Vahti

Samaan aikaan, kun Ukraina palaa, kauppapakotteet kiristyvät ja sotaretoriikka kovenee, venäläisten tuki suurelle johtajalleen Vladimir Putinille näyttää ainakin ulkopuolisen silmin järkähtämättömältä.

Toimittaja Kalle Kniivilän tuore kirja Putinin väkeä. Venäjän hiljainen enemmistö lupaa kertoa, miten temppu on tehty ja mikä on Putinin suosion salaisuus.

Aiheessa ei kuitenkaan päästä erityisen syvälle, sillä melkein kaikki haastateltavat sanovat samat asiat: Neuvostoliitossa oli tavallisen ihmisen kannalta pitkään myös hyvät puolensa. 1990-luku juopon Jeltsinin johdossa oli hävettävää aikaa, jolloin arki oli sinnittelyä ja kaikki meni huonommaksi. Putinin kaudella maahan on palannut järjestys ja aineellinen hyvinvointi on kouriintuntuvasti parantunut.

Sitä syvällisemmin Putinin viehätystä ei kirjassa juuri käsitellä, mikä on lopullista totuutta odottaneelle lukijalle pettymys. Haastateltavat, ”Venäjän hiljaiseen enemmistöön” kuuluvat sanovat, että politiikka ei kiinnosta ja että he katsovat televisiosta mieluummin luonto-ohjelmia kuin uutisia.

Niin, voiko kirjan pohjalta tehdä johtopäätöksiä siitä, mikä Putinissa venäläisiä innostaa?

Ei oikein. Ja se ehkä onkin suurin opetus: Putin on jakanut kansalle hyvää suhdanteista riippuvaisten öljy- ja kaasutulojen turvin. Kansan suuri enemmistö on ottanut elämänlaadun parantumisen vaikeiden vuosien jälkeen mielihyvin vastaan ja on jo ennestään oppinut olemaan kyselemättä turhia.

Putinin ja kannattajien suhde ei kuitenkaan vaikuta kovin intohimoiselta. Päinvastoin, se vaikuttaa siltä, että tuo hiljainen enemmistö saattaa tilaisuuden tullen hypätä melko helpostikin jonkun toisen kelkkaan.

Ja se on paitsi Ukrainan myös Venäjän ja lännen suhteiden kannalta ikävä asia.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

Viite