Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nouseeko tuhkasta Fortum?

15.9.2014

Juha Honkonen

Käyttäjän Juha Honkonen kuva

Moni oli maanantaina iltapäivällä kuin puulla päähän lyöty. Miksi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) päätti esittää uutta ydinvoimalupaa paljolti venäläiselle Fennovoimalle muttei umpisuomalaiselle Teollisuuden voimalle?

Saattaa olla, että näin pelattiin paikkaa Fortumin kolmannelle ydinvoimalalle. Loviisaan ei varmasti olisi myönnetty uutta lupaa niin kauan, kun Fennovoima ja TVO sähläävät peräti kolmen voimalan kanssa. Nyt yksi niistä, kaikkein kauimpana tulevaisuudessa siintänyt, on pois pelilaudalta.

Temppu vapauttaa Fortumilta merkittävästi rahaa, sillä yhtiö oli yksi Olkiluoto 4 -voimalan suurosakkaista. Myös eduskunta, luultavasti ensi keväällä aloittavalla kokoonpanolla, hyväksyisi uuden voimalan helpommin kuin ennen maanantaista päätöstä.

Lisäksi TEM toitotti ministeri Jan Vapaavuoren (kok) suulla moneen kertaan, kuinka tärkeää sähkön omavaraisuus on. Ministeriössä ei siis olla entistä ydinvoimavastaisempia, pikemminkin päinvastoin.

Fennovoimalle annettiin ensi kesään asti aikaa saada osakkeista vähintään 60 prosenttia suomalaisomistukseen. Kuinka se voisi onnistua, kun kaikki kivet on käännetty jo moneen kertaan? Vai olisiko maanantaina ilmaantunut uusi kivi? Onko ihan hullu ajatus, että ilman uutta lupaa jäänyt TVO tulisi Fennovoimaan osakkaaksi?

Vihreiden kannatukselle maanantaiset päätökset ovat nannaa. On poliittisesti helpompaa lähteä hallituksesta Fennovoiman kuin OL4:n takia.

Jos vielä Fortumin lupa nousee keväällä eduskuntavaalien teemaksi, ydinvoiman vastustajien ääniä sataa komeasti vihreiden laariin.

ydinvoima  vihreät  fennovoima  tvo 

Viite