Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Myrkkylaudat uhkaavat lievästi

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Näitä ei saa enää valmistaa. Painekyllästetty poliitikko luokitellaan nykymääräysten mukaan ongelmajätteeksi. Se ei maadu lainkaan, ja sitä tulisi käytön jälkeen säilyttää äänestäjien ulottumattomissa.Juha Peurala

Näitä ei saa enää valmistaa. Painekyllästetty poliitikko luokitellaan nykymääräysten mukaan ongelmajätteeksi. Se ei maadu lainkaan, ja sitä tulisi käytön jälkeen säilyttää äänestäjien ulottumattomissa.

1.9.2014

Eno

Älä tee kompostia kestopuusta.

Antero Reinistö  kysyy: Kompostini viereen unohtui maahan lojumaan painekyllästetty, parin neliön kokoinen terassiritilä. Se oli paikalla vuosikausia ellei peräti -kymmenen, kunnes äsken muistin viedä sen pois. Kuinka paljon maaperä tai vieressä oleva komposti tuosta saastuu? Kyseessä on 1980-luvun tienoilla kyllästetty lautarakenne.

Eno vastaa: Virkaheitto naapurini Makkos-Oskari riitautui Kauppa-Virtasen kanssa joskus 80-luvulla ja päätti ryhtyä ruuan suhteen omavaraiseksi. Hän teki komeat viljelylaatikot painekyllästetystä puusta ja kylvi ne täyteen vihannesten siemeniä.

Minä sitä touhua kesän katselin, kunnes ennen sadonkorjuuta huomautin, että painekyllästetyssä puussa on muuten arseenia, kromia ja kuparia. Tai siis tuohon aikaan oli.

Painekyllästetystä puusta kyllä liukenee aineksia maaperään. Suurimmaksi osaksi vaaralliset ainekset sitoutuvat maapartikkeleihin, mutta niitä päätyy myös kasveihin. Kovin paljon tutkimustietoa asiasta ei ole.

Vielä 80-luvulla painekyllästetyssä puussa käytetty arseeni on ikävä aine. Se kiellettiin puutarhakäytössä olevasta puusta jo yli vuosikymmen sitten ja vuonna 2006 kokonaan. Puutarhassa nykyisissä käytetyssä AB-luokan kestopuussa on haitallisia aineita vähemmän.

On toinen kysymys, ovatko kasveihin sitoutuvat määrät vaarallisia edes painekyllästetyssä puusta valmistetun viljelylaatikon kasveissa. Kun sinun tapauksessasi on kyse kompostin vieressä olleesta kestopuurakennelmasta, pitäisin riskiä hyvin vähäisenä.

Riskejä alkaisi syntyä luultavasti vasta, jos joku käyttäisi kestopuupenkissä kasvatettuja kasviksia ainoana ravintonaan pitkän aikaa.

Silläpä minä Makkosta varoitinkin, puhtaasta ihmisystävällisyydessä. Sen verran jääräpäinen äijä on kyseessä, että sehän olisi syönyt vain niitä itse kasvattamiaan painekyllästevihanneksia, jotta Kauppa-Virtanen olisi jäänyt ilman hänen pennosiaan.

Sinänsä olisi kyllä ollut kiinnostavaa nähdä, miten Makkonen olisi elänyt loppusyksyn retiiseillään. Mikään muu ei nimittäin itänyt.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite