Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nuoret neuvotelkoot keskenään eläkkeistään

VIHREIDEN nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

VIHREIDEN nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

30.4.2014

Vili Niinikivi ja Maria Ohisalo

Nuorten oma eläkeneuvottelutulos saavutettiin maanantaina, kun 11 sitoutumatonta nuoriso- ja opiskelijajärjestöä kävi maanantain vastaisena yönä omat varjoneuvottelunsa. Mukana olivat muun muassa Allianssi, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Akavan opiskelijat, SAK-nuoret ja toiseen asteen opiskelijajärjestöt.

Nuorten tuloksessa on paljon hyvää ja sellaista, jota voimme vihreinä nuorina ja opiskelijoina kannattaa.

Neuvottelun lopputuloksena nuoret ehdottivat muun muassa eläkeiän nostamista 65 vuoteen, eläkemaksujen nostamista, eläkeyhtiöiden sitoutumista eettiseen ja kestävään sijoittamiseen, panostamista työhyvinvointiin ja opiskelijoihin sekä vanhemmuuden kustannusten jakamista tasan vanhempien työnantajien kesken.

Eläkkeelle jäämisen ikä ei tietenkään nouse vain eläkeikää mekaanisesti nostamalla, vaan tarvitaan asian katsomista eri tulokulmista ja lukuisia eri toimenpiteitä. Onkin hienoa, että nuoret osoittivat omissa neuvotteluissaan vastuullista ja laajaa keinovalikoimaa.

Surullista on kuitenkin se, että nuoret joutuvat ylipäätään järjestämään varjoneuvottelut, joita oikeat neuvottelijat maanantain tiedostustilaisuudessa hyväntahtoisesti kommentoivat.

Varsinaiset eläkeneuvottelut käydään syksyllä 2014, kun iäkkäämmät ikäluokat päättävät eläkejärjestelmän todellisen suunnan. Nuoria ei näissä pöydissä näy. Asiasta päättävät – kuten Suomessa niin usein – keski-ikäiset ja lähinnä miehet. Yhteisistä asioista ja rahoista pitäisi päättää yhdessä - nuoret kuuluvat mukaan eläkeneuvotteluihin!

Nuorten eläkeneuvottelut simuloivat hyvin myös valitettavaa nykykulttuuria, joka Suomessa muun muassa maan hallituksella on muodostunut yleiseksi tavaksi päättää asioistamme: pienellä porukkalla kokoustetaan yömyöhään ja keskusteluista kerrotaan lähinnä vain lopputulos.

Kaikenkaikkiaan nuorten eläkeneuvottelutulos on hyvä, ja toivottavasti se myös näkyy ja kuuluu varsinaisissa eläkeneuvotteluissa. Odotamme kuitenkin aikaa, jolloin nuoret ovat aidosti mukana päättämässä myös eläkeasioista, jotka koskevat laajaa yhteiskuntaa.

Maria Ohisalo on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vinon puheenjohtaja ja Vili Niinikivi järjestön opiskelijavaltuuskunnan puheenjohtaja.

Viite