Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

On kaikkien etu, jos pedofiili saa apua

VIHREIDEN nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

VIHREIDEN nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

7.10.2014

Elli Latva-Hakuni

Parhaillaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka vaatii kovempia rangaistuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaan keskusteluun nousee usein vain rangaistukset. Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tulee kuitenkin ennaltaehkäistä kaikin mahdollisin keinoin, kuten antamalla asianmukaista hoitoa pedofiileille.

Termit menevät yleensä sekaisin, joten tehdään se selväksi: pedofiili on eri asia kuin lapsen seksuaalinen hyväksikäyttäjä. Pedofiili tuntee seksuaalista halua lapsiin ja lasten hyväksikäyttäjä on tehnyt lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen.

Suomessa ei vielä tarjota apua järjestelmällisesti pedofiileille. Meillä ei ole mitään hoitomallia, kuten on esimerkiksi Saksassa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Kanadassa ja monessa muussa maassa. Myös Euroopan neuvoston yleissopimuksessa todetaan, että valtion on tarjottava hoitoa pedofiileille, jotka pelkäävät syyllistyvänsä rikokseen. Nykyään hoitoon on mahdollisuus vain vankilassa ja yksittäisten terapeuttien luona.

Saksassa pedofiileja hoidetaan Dunkelfeld-ohjelmalla, jonka on todettu ennaltaehkäisevän rikoksia. Suomeen on tarkoitus luoda hanke, jossa hyödynnetään Saksan menetelmiä. Sexpo-säätiön, Kriminaalihuollon tukisäätiön, Pelastakaa lapset ry:n ja Åbo Akademin koordinoima hanke tulisi maksamaan 220 000 euroa vuodessa ja rahoitusta on haettu useammasta ministeriöstä, parhaillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Asiantuntemusta hoidon järjestämiseksi siis löytyy, mutta rahoitusta ei.

Rikollisuuden ehkäiseminen on aina edullista, esimerkiksi seksuaalisesti hyväksikäytettyjen ihmisten hoito maksaa monin verroin enemmän hankkeen rahoitukseen nähden. Lisäksi ennaltaehkäisy on inhimillistä: sillä säästetään lapset kärsimykseltä. Strategiat, virkamiehet ja poliitikot huutavat yhteen ääneen ennaltaehkäisyn tärkeyttä, tässä olisi konkreettisesti yksi keino toteuttaa sitä.

Ennaltaehkäisyn toimivuudesta on tieteellistä näyttöä ja EU edellyttää Suomelta toimia. Rangaistuksien tiukentamisen lisäksi Suomenkin on aloitettava ennaltaehkäisemään lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Lahden Vinon puheenjohtaja ja edukuntavaaliehdokas Hämeestä.

Viite