Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Päästöt alas, lumet takas

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

29.12.2010

Petteri Järvinen

Valokuvassa nuoret marssivat Stockmannin edessä. Heidän välissään on lakana, jossa lukee isoin kirjaimin: PÄÄSTÖT ALAS - LUMET TAKAS. Kuva on otettu ilmastonmuutoksen vastaisen toimintapäivän marssilta vuonna 2007.

Harvoin on marssi hyvän asian puolesta tuottanut näin nopeasti tulosta: tuli taantuma, päästöt laskivat, ja nyt etelässä on ennätyksellisen paljon lunta.

Mutta tämäkään ei ole hyvä. Ihmisten elämä muuttuu perin hankalaksi, kun kaduilla ei pysty liikkumaan. Asiointi ja kaupassakäynnit vaikeutuvat. Lämmityskulut ja sitä mukaa päästöt kasvavat.

Riipaisevin näky oli mummo, joka tallusteli keskellä töölöläistä ajorataa lumen peitettyä jalkakäytävän. Mummoparka joutui käytännössä kantamaan rollaattoriaan, jonka pyörät lumi oli tukkinut.

Onko nyt hyvä? Vai pitäisikö ilmaston lämpenemistä vastustaa vielä lisää?

Riittää, en kiusaa vihreitä ilmaston lämpenemisellä tämän enempää. He ovat varmaan kuulleet asiasta vinoilua jo kyllästymiseen asti.

Sään vaihtelut kuitenkin osoittavat, miten vaikeaa on arvioida ilmastonmuutosta yksittäisen ihmisen perspektiivistä. Talvet voivat olla leutoja tai kylmiä ilman, että se kertoo mitään koko maapallon trendistä.

Kuitenkin juuri yksittäisen ihmisen näkökulmaa on käytetty hyödyksi, kun on haluttu vaikuttaa tulevaisuuden ilmastoon. Suomalaisille on viestitetty, että maapallon pelastaminen edellyttää omasta autosta luopumista ja lentäen tehtyjen ulkomaanmatkojen lopettamista.

Syyllisyyteen vetoaminen on tehokasta. Vihreät ovat saaneet ääniä ja osa suomalaisista on todella muuttanut käyttäytymistään. Toinen osa on käyttänyt tilanteen omaksi hyväkseen lentämällä ja autoilemalla entistä enemmän.

Sikäli kun ilmaston lämpeneminen todella johtuu ihmisen toiminnasta, me suomalaiset emme juurikaan voi vaikuttaa asiaan. Vaikka lopettaisimme kokonaan liikkumisen, lihan syömisen ja jopa ulospäin hengittämisen, pystyisimme lähinnä vain kurjistamaan omia olojamme.

Ratkaisevassa asemassa ovat kehittyvien maiden miljardit ihmiset omine valintoineen. Yksin Pekingin liikenteeseen tulee joka päivä pari tuhatta uutta autoa. Sillä, että muutama suomalainen luopuu autosta, ei ole mitään merkitystä. Ei edes ilmaisella joukkoliikenteellä, vaikka sitäkin on perusteltu ilmastonmuutoksella.

Voimme vaikuttaa vain symbolisella tasolla: tehdä osuutemme, jotta voimme vaatia samaa myös muilta. Jos meitä vaaditaan tekemään enemmän, vaatijalla on luultavasti omat tarkoitusperänsä. Hän saattaa haluta valtaa, rahaa tai huomiota. Silloin on vaara, että hyvää tarkoittavia ihmisiä käytetään nappuloina jossain toisessa pelissä.

Ilmastonmuutos on ilmiönä erittäin monimutkainen, mutta sen tutkijat seuraavat hyvin aikaansa. Tuorein arvio on, että ilmastonmuutos tuottaakin Suomeen jatkossa entistä kylmempiä talvia.  Kohta on uuden marssin aika: PÄÄSTÖT ALAS, LUMET VEKS.

Jos mieltä muuttaa liian monta kertaa, uskottavuus menee lopullisesti.

Kirjoittaja on kokoomuksen ehdokas ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Viite