Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vuodenvaihteen luopumislista

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

27.12.2010

Minna Sorsa

Kuntien rahakassat vaikuttavat pohjattomilta. Yksikään kotitalous ei pärjäisi sillä logiikalla, jota kunnissa käytetään. Eihän loputtomiin voi velkaantua?

Globaalissa taloudessa kaupunkiseudut kilpailevat keskenään menestyksestä. Meillä ei ole varaa jättäytyä yksittäisten kuntien näkökulmaan, vaan vähintään tulisi siirtää katse seudulliselle tasolle. Luovun yksittäisen kunnan näkökulmasta, puuttumatta blogiparini Olli-Poika Parviaisen mainitsemaan ”salaisuuteen”.

Valtion tapa ohjata kuntien taloutta ei riittävästi toimi kannustimena, kun esimerkiksi iäkkäimpien auttamiseksi aiottuja rahoja ei ole korvamerkitty tai ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen sijoittaminen ei näy seuraavana vuonna kuntakassassa. Eräs Pirkanmaan pienimpiä kuntia totesi, ettei ennaltaehkäisyyn sijoittaminen hyödytä, koska hyöty valuisi pelkästään tulevan liitoskunnan taskuihin!

Talouden ongelmavyyhdistä löytyvät niin kunnat, kuin seudullinen ja valtion tasot.

Olli-Poika Parviainen ehdotti luopumistalkoita kuntatalouden pelastamiseksi. Peli ei voi jatkua tämänkaltaisena ja olen aivan samaa mieltä!

Listaan vuodenvaihteen luopumislistaani keskikokoisen kehyskunnan näkökulmasta, jossa väestönkasvu ilahduttaa ja toisaalta suurin osa kunnan rahoista valuu investointeihin ja perusturvan palveluihin. Tulossa kuntakentällä ovat suuret investoinnit liittyen puhtaaseen veteen ja jäteveteen.

Valtuutetut kuulevat talousarvioiden ja tilinpäätösten aikaan kuntakentän madonluvuista: x kunnan velkaantuneisuuden vertailua lähikuntiin xx ja muihin kuntiin. Sittenkin näen, ettei kaikkea tehdä. Meidän tulisi ymmärtää, ettei kaikkea saa nyt ja heti, vaan on myös säästettävä.

Strategiaviidakkojen keskeltä näyttää aika ajoin siltä kuin ei kyettäisi luomaan pitkän tähtäimen suunnitelmia. Luovun lyhytnäköisestä suunnittelusta. Hyödynnetään kansallisia hyviä käytäntöjä.

Juuri nyt on suunnan valinnan aika, tässä luopumislistaani näin alkuun:

  1. Luovun yksittäisen kunnan erikoistoiminnoista, erityisesti haen kustannushyötyjä teknisen toimen jalkauttamisesta ylikunnalliseksi.
  2. Luovun uusista uljaista päiväkodeista ja kouluista. Lapsiperheille kehitän malleja, joissa kuntien palkkaamat työntekijät työskentelevät ihmisten kodeissa. Ylimenoajalla tuetaan lasten kotihoitoa vahvemmin. Kouluissa keskitytään sisältöihin ja tyydytään olemassa oleviin puitteisiin, korjataan aina kun voidaan!
  3. Luovun erikoissairaanhoidon kalliista palveluista. Ei vain oteta lisää ja piste. Erikoissairaanhoidon kustannuksiin tartutaan kunnassa varhaisella puuttumisella.
  4. Luovun sattumanvaraisesta kaavoituksesta. Ei kaavoiteta enää sinne tänne, vaan suunnitellaan huolella uusi yhteisöllinen yhteiskunta.
  5. Luovun huonosti hoidetuista kiinteistöistä. Rakennetaan elämänkaariajattelulla, korjataan heti kun on tarve, eikä enää uhrata killinkejä energiatehottomiin rakennuksiin.

Muutoksia ei kannata toteuttaa sattumanvaraisesti. Kehittämisen vaikuttavuutta tulee seurata tiukalla kädellä. Vihreiden vero-ohjelmassa lähdetään palveluiden säilyttämisestä. Faktat kertovat, että lisäksi kuntien toimintoja on muutettava.

Blogiparilleni Olli-Pojalle kiitos luopumisajattelun kehittämisestä, itse tulen seuraavassa tekstissäni syventymään peruspalveluihin rakenteiden muutoksissa.

Kirjoittaja on vihreiden eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaan vaalipiirissä.

Viite