Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pahus, uutisia!

Mediapyövelit.
Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

28.3.2011

Kaino Riesu

Toimitusten leppoisa, tiedote- ja uutistoimistoperustainen työllistämistyö häiriintyy silloin tällöin ikävästi. Syynä on se, että maailmassa tapahtuu jotain suurta ja kamalaa. Näissä tilanteissa toimitusten on pakko luopua normaaleista tilantäyttämiskäytännöistään.

Viimeksi näin kävi nyt maaliskuussa, kun Libya riehaantui ja heti perään Japaniin iskeytyi tsunami. Kumpikin tapahtumasarja sekoitti toimitusten rutiinit pahanpäiväisesti.

Ensimmäinen pulma oli se, että tavallista järisyttävämpi uutistapahtuma pitäisi sanomalehdessä onnistua esittämään edes vähän tavallista isommin.

Verinen kansannousu tai posahtamaisillaan oleva ydinvoimala ei oikein hyvin istu kivojen ”Koululaiset jumppasivat hien pintaan” ja ”SM-liigassa kovatahtinen ilta” -juttujen kainaloon.

 

Helsingin Sanomilla kesti muutamia päiviä päättää, että Japanin tsunamille pitää raivata muutama sivu lehden etuosasta. Semmoista uutista, joka pääsisi mainosten paikalle lehden etusivulle, ei Hesarin maailmassa tapahdu koskaan. (Noo, katsotaan ehkä sitten, kun joku iskee taas lentokoneilla Manhattanille.)

Paperilehden rakenteen muuttaminen on kovasti tuskaista, koska silloin joudutaan siirtelemään maksullisia ilmoituksia. Niiden pyhyys ylittää moninkertaisesti minkä tahansa toimituksellisen sisällön.

Sivujen tällääminen tietsikan ruudulla tavallisesta poikkeavaan järjestykseen edellyttää toimitukselta myös useita ylimääräisiä hiiren klikkauksia. Voi mennä ylitöiksi, pojat.

 

Tsunamin alle jäi myös Libya-uutisointi. Eihän maailmassa voi tapahtua kahta isoa uutista samaan aikaan, koska lehdessä ja uutislähetyksissä ei ole niille tilaa.

Samaan aikaan, kun Hesari oli vaivoin vääntänyt sivujakoaan uusiksi maailman uutisten takia, jossain päin taloa ryhdyttiin ideoimaan: nyt on lukijoille tarjottava jotain muutakin kuin näitä kamaluuksia.

Tämä tapahtui samaan aikaan, kun koko muu maailma jännitti, onnistuuko Fukushiman jäähdytys vai ei.

 

Kuin taivaan lahjana uutistoimisto AP:n listalta putkahti uutinen, jonka HS.fi uutisoi lauantaina 19. maaliskuuta räjähtävällä nopeudella kuvan kanssa: ”Maailmankuulu jääkarhu Knut on kuollut Berliinin eläintarhassa. Nelivuotiaan uroskarhun kuolinsyy ei ole vielä tiedossa. – – Knutista tuli maailmankuulu, kun sen emo hylkäsi sen 2006.”

Söpöt eläimet ovat toimitusten pakkomielle. Siitä lisää lähiviikkoina.

 

Kirjoittaja on sivutoiminen mediakriitikko, joka on saanut hiiren naksuttelusta jännetupentulehduksen. Kirjoitus on julkaistu alun perin 25. maaliskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite