Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pelin vuosi 2014

13.12.2013

Juha Honkonen

Vaaliton vuosi on kohta lusittu, ja politiikan penkkiurheilijalla on edessään jännittävät puolitoista vuotta. Luvassa on viiltäviä leikkauksia, kutkuttavia henkilövalintoja ja veret seisauttavia vaalituloksia.

Sote-sotkua setvitään jo tämän vuoden puolella, ja kevättalvella on odotettavissa hallituksen esitys kuntarakenteeksi. Voi sitä kunnanisien (kesk.) partain pärinää!

Hallitus on luvannut paikata kevään aikana rakennepakettinsa lukuisia aukkokohtia. Paljon huomiota tulee saamaan uusi alkoholiohjelma: siirretäänkö keppana Alkoon? Opiskelijoita kiinnostaa erityisesti korkeakoulujen valmistumisajat: lyheneekö armonaika yhä?

Kotirintamalla kohahtaa, kun hallitus antaa esityksensä subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta. Myös vuorotteluvapaan ehdoista päätetään keväällä. Vihreät taas seuraavat tarkasti, kun ministerityöryhmä valmistelee esityksen ympäristölle haitallisten tukien uudistamisesta maaliskuun kehysriiheen mennessä.

Toukokuun eurovaaleissa kiinnostavinta taitaa olla se, mitä Jyrki Kataisen siirtymisestä komissaariksi seuraa. Kummasta tulee pätkäpääministeri: Jan Vapaavuoresta vai Alexander Stubbista?

Työmarkkinajärjestöjen on määrä päättää syksyyn mennessä eläkeiän uudistuksesta. Odotettavissa on taas yksi aikalisä, sillä poliittista painetta ei ole. Demarit pitävät kiinni lupauksestaan, ettei eläkeikää nosteta tällä hallituskaudella.

Koko vuotta 2014 sävyttää poliittinen peli, jolla ajetaan omia joukkoja mahdollisimman otollisiin poteroihin ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja. Niissä jaetaan puolueiden rahat ja valtakunnan ylin valta.

Näyttää pahasti siltä, että pelin lopputulos on kolmen suuren puolueen hallitus. Näin ollen vihreitä odottaisi pitkän tauon jälkeen oppositiotaival. Se hyvä puoli siinä olisi, että puolueen rinnastaminen rkp:hen hallituksen takiaispuolueena loppuisi.

Ps. Vihreä Lanka siirtyy joulutauolle ja ilmestyy jälleen 17.1. Rentoja vapaapäiviä ja hauskaa uuttavuotta kaikille!

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite