Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pyhäjoen ydinvoimala – rauhan voimala

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

21.3.2014

Vesa Sisättö

Ilmassa oli suuren kansojen välisen veljeyden tuntua kun Venäjä-liiton elinikäinen presidentti Vladimir Putin, 81, ja Suomen tasavallan elinikäinen presidentti Paavo Väyrynen, 87, muurasivat yhdessä Pyhäjoen ydinvoimalan 26. vaiheen peruskiven tämän viikon tiistaina. Presidentit talutettiin paikalle riemukkaiden fanfaarien ja kukkasateen säestyksellä.

Pyhäjoen ydinvoimala on ollut merkittävä taloudellinen piristysruiske Suomen  markkinatalousjärjestelmälle.

Samalla se osoittaa, kuinka markkinatalous ja oligarkkis-autoritäärinen talous voivat elää rinnakkain ja yhteistoiminnassa. Vuosien varrella Pyhäjoen ydinvoimalan yhteyteen on rakennettu mittava laivastotukikohta, jonka vaativat palvelut ovat elävöittäneet koko Pohjanmaata.

Sama vaikutus on ollut Petroskoi–Pyhäjoki-rautatiellä, jonka varrelle perustetut Suomen ja Venäjä-liiton välisen YYA-sopimuksen mukaiset varuskuntakaupungit takaavat koko Pohjolan turvallisuuden.

”Kun Pyhäjoen ydinvoimala suunnitelmien mukaan valmistuu vuonna 2059, se tulee tuottamaan rauhanenergiaa koko pohjoisen Fennoskandian tarpeisiin. Ydinsähkö tulee olemaan Ruotsin ja Norjan länsimielisille hallituksille niin tarpeellista, että uskomme myös näiden kansojen liittyvän edistyksellisten valtioiden rintamaan”, julisti Suomi–Venäjä-liitto-seuran puheenjohtaja Grigoriina ”Hullu Koira” Toyotanahde juhlapuheessaan.

Perinteinen avioliitto pakolliseksi

Eduskunta kävi viime viikolla perusteellisen keskustelun myötäjäisten lakimääräisestä vähimmäissummasta.

Myötäjäiskeskustelu oli osa lakipakettia, jolla vaalit voittanut Kansallinen perusmeikäläispuolue palautti perinteisen avioliiton ainoaksi sallituksi.

Eduskunta tuli sille kannalle, että vastedes morsiamen suvun tulee antaa sulhasen suvulle vähintään 20 000 euroa käteistä rahaa tai vastaavan arvoista omaisuutta. Muuten avioliitto voidaan mitätöidä ja morsian ajaa kadulle.

Uudessa avioliittolaissa eduskunta poisti myös avioliiton ikärajat. Jotta läänitykset tai muu omaisuus ei jäisi vaille miespuolista kaitsijaa, päätettiin, että perijättäret voidaan naittaa sopivalle miespuoliselle henkilölle ilman ikärajaa. Suvun vanhin miespuolinen jäsen valitsee tarvittaessa puolisot perijättärille tai leskille.

Vantaalla eräs putkiliike siirtyikin jo paikalliselle pankinjohtajalle tämän mentyä naimisiin edesmenneen omistajan 9-vuotiaan tyttären kanssa.

”Nyt avioliittolaissa näkyy korkeampi järjestys”, iloitsee pääministeri Aabraham-Pertti van Tephlon-Pitsapohja (persmeikä).

”Ensi vaalikaudella muutamme avioliittoa vieläkin perinteisemmäksi ja lisäämme avioliitto-oikeuksia, kun miehille annetaan oikeus ottaa useampi vaimo.”

Kirjoitus on julkaistu alun perin Vihreän Langan paperiversiossa 14.3.2014.

Viite