Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Robotit vapauttavat ikävästä työstä, mutta

8.9.2014

Mynthon-mies

Lähiapteekkiini oli asennettu robotti: kone, joka hakee lääkkeen varastosta. Tehtävää hoitivat ilmeisesti ennen harjoittelijat. Tietenkin robotti jumahti, ja koko apteekin valkotakkinen henkilökunta seisoskeli ihmettelemässä, mitä sille pitäisi tehdä. Odotellessani pistin mynthonin huuleen ja mietin, että ihmettelyn voisi hoitaa yksikin.

Loput ehkä saavatkin kenkää nyt, kun talossa on robotti.

Sitten Kehruu-Jennyn keksimisen vuonna 1770 maailmasta on kadonnut miljoonia työpaikkoja ja tuhansia ammatteja. Aina työt ovat siirtyneet jonnekin toisaalle, ja vaikka väestö on kasvanut, tarpeettomien ihmisten laumat eivät ole täyttäneet katuja ja pellonvieriä.

On syntynyt uusia teollisuudenhaaroja, kasvava väestö on tarvinnut omat palvelunsa, ihmiskunta on levittäytynyt asumaan tiheämmin ja laajemmin. Ja totta, useat raskaat ja vaaralliset työt hoituvat nykyään robotilla.
Moni it-alan guru julistaa, että näin tulee olemaan myös digivallankumouksen aikana. Tietojärjestelmä hoitaa tulevaisuudessa tylsät toimistotyöt ja kevyet asiakaspalvelut.

It-gurulla on tietysti oma työ ja tienesti kiinni siitä, että tämä visio toteutuu, mutta lisäksi on pohdittava sitä mahdollisuutta, että hän on väärässä. Onko mitään maagista lakia, joka varmistaa, että robotin viemän työn tilalle syntyy uusi ehta työpaikka toisaalle?

Ovatko digivallankumouksen kohta hävittämät kevyet toimistotyöt sellaisia, että ihmiset on vapautettava niistä? Eivätkö ne  ole parasta työtä – siistiä, turvallista ja sopivan vaativaa?

Uusien työpaikkojen on lupailtu syntyvän palvelualoille ja luovaan työhön. On epäselvää, onko jokaisesta taidemaalariksi tai elokuvakäsikirjoittajaksi. Tai ystävälliseksi asiakaspalvelijaksi.

Luovan työn voi kyllä unohtaa. Sama digikumous piratismeineen ja ilmaisine nettijakeluineen on laskenut luovan työn arvoa niin, että kokopäiväisen toimeentulon saaminen alalta vaatii jättimenestystä.

Entä palveluala? Kainuulaisesta levyseppähitsarista ei helpolla tule kampaajaa Espooseen. Mutta olisiko syytä helpottaa prostituution harjoittamista? Palvelua sekin.

Helsingin Sanomissa 25.8. listatut tulevaisuuden mahdolliset ammatit kuten kärsivällistäjä, elämysopas tai inhimillistäjä kuulostivat hienostuneilta näennäistyöpaikoilta. Kenellä sellaisiin on varaa tai tarvetta?

Ehkä maailman keisarilla. Koko tunnetun maailman hallitsija voi palkata itselleen vasemman pikkuvarpaan rapsuttajan reilulla kuukausipalkalla. Sama keisari voi elättää taiteilijoita ja muita luovia jannuja ja janniinoja.

Kenestä tulee se keisari? Luulisin, että it-guru saattaisi olla ehdolla.





Viite