Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uskontoa on suvaittava, mutta

6.10.2014

Mynthon-mies

Plimplom, ovikello soi ja oven takana on jehovia. En yleensä anna heille suunvuoroa, vaan kysyn vain varmistuksen, että kyse tosiaan on jehovista. Sitten kehotan ottamaan yhteyttä Uskontojen uhrit -yhdistykseen, jos haluavat päästä eroon yhteisöstään. Hyvällä päällä ollessani lupaan, että voin auttaa, jos tarvitsevat apua irrottautumiseen. Sitten suljen oven.

Pitempäänkin voisi olla hauska jutella ja tarjota kävijöille vaikka mynthoni, mutta yleensä nämä keskustelut käydään ovenraosta siten, että pidän täysillä haukkuvaa koiraa kraivelista kiinni.

Meillä käy epäilyttävän paljon jehovia. Olen arvellut sen johtuvan siitä, että talomme on ensimmäinen tien alussa. Työkaveri ehdotti, että jehovat käyttävät minua uskonsa vahvistamiseen. Mitä enemmän he kokevat uskoansa kolhittavan, sitä vahvemmaksi se muuttuu.

Uskonlahkot ottavat minua välillä aivoon aivan kohtuuttomasti. Viime aikoina olen hermostunut vanhoillislestadiolaisista, kuten moni muukin. Tuntuu sietämättömältä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitää helmoissaan herätysliikkeitä, joiden jäsenet kohdistavat omaan väkeensä henkistä väkivaltaa.

Vanhoillislestadiolaisten kohdalla voisi puhua jo fyysisestäkin väkivallasta, sillä mitä muuta naisten alistaminen synnytyskoneiksi on?

Kuulin juuri yhden opillisen perustelun sille, miksi vanhoillislestadiolaisnaisten pitäisi synnyttää niin monta lasta kuin pystyvät. Tämän opin mukaan taivaassa on etukäteen määrätty kullekin naiselle hänen lapsensa. Jos nainen kieltäytyy synnyttämästä kaikkia näitä lapsia – esimerkiksi käyttämällä ehkäisyä – pahimmassa tapauksessa hän joutuu synnyttämään syntymättömät lapsensa kadotuksen piinassa.

Ehkäisyn käyttäminen on siis vakava synti, Jumalan suunnitelman toteuttamisen estämistä.

Miten tällaista oppirakennelmaa voidaan katsella kansankirkossamme? Toki on niin, että kukin saakoon toteuttaa ajatusrakennelmiaan elämässään – minusta sikhi voi hyvin pitää päähineensä ja uskovainen opettaja ristiä kaulassa. Mutta jossain on raja. Vanhoillislestadiolaiset ylittävät sen, samoin lapsia ympärileikkaavat.
Kun evankelisluterilainen kirkko vielä kaiken lisäksi on sidoksissa valtioon, herää kysymys, miksi näille herätysliikkeille ei voi tehdä mitään.

Taitaa kyllä olla niin, että kirkko on tässä kysymyksessä aseeton. Herätysliikkeet muodostavat sen selkärangan. Niiden jäsenet käyvät jumalanpalveluksissa ja pyörittävät muutenkin toimintaa. Ei kirkko voi potkia pois parhaita jäseniään.

Viite