Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sohva vetää puoleensa

Jukka Nikulainen

Sohva.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

25.6.2013

Jukka Nikulainen

Jakkaroiden ja peruspöytien lisäksi roskiksiin ja romulavoille jätetään silloin tällöin komeampiakin huonekaluja. Yllättävän usein huonekalut ovat löydettäessä aivan ehjiä, mutta kunnostusprojekteiksi kelpaavia kappaleita löytää myös huomattavan paljon. Kysymys on usein vain siitä, kuinka paljon omaa aikaa tai rahaa haluaa upottaa esineiden kunnostukseen.

Kuvan kertaustyylisen sohvan tarina on vähän epätavallisempi. Sohva oli heivattu roskalavalle muun palojätteen joukkoon. Huoneistopalo oli jäänyt melko pieneksi ja henkilövahingoilta oli kaikeksi onneksi vältytty. Kaikki lavan — ja asunnon — huonekalut olivat kuitenkin läpimärkiä ja jos eivät palaneita, kauttaaltaan sitkeän noen likaamia.

Sohvan vanha verhoilu oli revennyt ja likainen, mutta sen runko paljastui pienen tarkastelun jälkeen ehjäksi. Sohvanraadon kantaminen kotiin kävi kyllä arkiliikunnasta, mutta jäi sentään sähkökaapeille toiseksi.

Noki lähti lopulta puuosista hinkkaamalla irti ja vanhat pehmusteet vietiin roskiin. Sohva makasi meidänkin ullakollamme kuivumassa pitkän tovin ennen kuin keksimme, mitä sille tekisimme. Roskiksista löytyvistä puuosista ja laudoista voi helposti sahaamalla, höyläämällä ja ruuvaamalla saada kaikenlaista pientä mukavaa aikaan, mutta verhoilu vaatii jo ihan toisentasoista ammattitaitoa.

Lopulta päätimme verhoiluttaa sohvan uudelleen ammattilaisella. Suomalaisen käsityön tukeminen ei tuntunut hullummalta idealta ja tuli lopulta varmasti halvemmaksi kuin samanlaisen sohvan hankkiminen uutena. Kankaasta ja väristäkin sai tällä tavalla täysin mieluisat.

Verhoilijan mukaan sohvan runko oli tehty noin 1930-luvulla. Ei siis mitään antiikkia, mutta näyttävä sohva kuitenkin. Nyt se jatkaa elämäänsä, dramaattisten käänteiden jälkeen, jälleen laiskanlinnana olohuoneessamme.

Viite