Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomen hiihdon maine puhdas!

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

17.10.2012

Vesa Sisättö

Suomen urheilua seuraava väestö voi huokaista helpotuksesta: Suomen hiihdon maine on vihdoin puhdistettu täydellisesti! Työ vei yli viisi reaalivuotta aikaa ja vaati Suomen hiihtoliitolta poikkeuksellisia toimia.

”Homma alkoi tosissaan edetä, kun keksimme aikakoneen. Matkustimme kaikkiin merkittäviin kansainvälisiin kilpailuihin vuosina 1962–2031. Pienten... hmm... operaatioiden jälkeen voimme vakuuttaa, että dopingia eivät Suomen hiihtäjät tuona aikana käyttäneet. Ja silti ropisi mitaleja!” retostelee Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Seko Haho.

Urheiluhistoria kannattaa nyt tosiaan lukea uudelleen. Dramatiikkaa ei puutu esimerkiksi vuoden 1980 Lake Placidin talviolympialaisten 15 kilometrin hiihdosta, jossa Ruotsin Thomas Wassberg kaatui vain 10 metriä ennen maaliviivaa tuntemattoman hahmon työnnettyä porkan ladulle. On ällistyttävää, miten salaperäiset pikku onnettomuudet vaivasivat Ruotsin, Norjan ja Neuvostoliiton urheilijoita pitkin 1900-luvun loppupuolta.

”Ja jos joku muistaa vielä sellaisen asian kuin vuoden 2001 Lahden kisojen dopingskandaalin, voi hyvin mennä tarkistamaan viralliset tulokset. Norja ja Ruotsihan siellä menettivät mitalinsa”, puheenjohtaja Seko Haho muistuttaa.

Suomen hiihtoliiton toimet miellyttävät myös vanhoja urheilijoita.

”Kyllä tässä aivan toisella mielellä voi lähteä vaikkapa politiikkaan tai liike-elämään, kun ei tarvitse enää jännittää, mitä sieltä menneisyydestä putkahtaa esiin”, kehaisee veteraanihiihtäjä Haju Vahva.

Hahmojen oikeudet tunnustettiin

YK:n fiktiivisten henkilöiden oikeuksien julistus hyväksyttiin eilen yksimielisesti YK:n yleisistunnossa. Oikeuksia oli painokkaasti ajanut Kansainvälinen romaanihenkilöiden, roolihahmojen ja kuviteltujen tyyppien liitto.

”Olemme todella tyytyväisiä YK:n päätökseen, se antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa lainsäädäntöön ympäri maapalloa. Ennen kaikkea haluamme kuriin fanficin, jossa kaikenmaailman mattimeikäläiset kirjoittavat uusia tarinoita meistä. Usein mitä loukkaavimmissa seksuaaliväritteisissä toimissa!”, paheksuu liiton puheenjohtaja Bella Swan Twilight-sarjasta.

”On myös uskomatonta, miten fiktiivisiä hahmoja pakotetaan politiikkaan vastoin tahtoaan”, kommentoi Aku Ankka, joka tuli valittua Suomen eduskuntaan vuoden 2027 vaaleissa.

Vaatimuksiaan Kansainvälinen romaanihenkilöiden, roolihahmojen ja kuviteltujen tyyppien liitto terästi viime vuonna kaiken fiktion pysäyttäneellä lakolla. Monet parisuhteet ja työpaikat eivät vieläkään ole toipuneet siitä, että piti puhua jostain muusta.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 5. lokakuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite