Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tule jo, me odotamme!

6.6.2013

Hanna Eriksson

Tule jo! Ei kesä, vaan keskustakirjasto. Se tuo hyvän elämän – kuin joulu, loma ja palkkapäivän ensimmäiset tunnit.

Arkkitehtuurikilpailu Helsingin keskustakirjaston suunnitelmista ratkeaa ihan kohta, perjantaina 14. kesäkuuta. Kilpailutöissä kirjastoon on tarjolla erilaisia saunoja, puutarha, kesäkahvila, elokuvateatteri, näyttelytila ja viherkatto. Yleisön suosikiksi valitussa Diagonal Agora -ehdotuksessa on talvipuutarhan ja kesäterassin lisäksi keittiö.

Kun kirjasto valmistuu, voin pötkähtää divaanille vartiksi töiden jälkeen ennen kuin syöksyn junaan, kauppaan ja päiväkodille. Voin katsella maisemaa, lukea tabletilta maailman laatulehtiä, kuunnella minulle valittua musiikkia ja juoda teetä.

Kun tulen lasten kanssa junalla suoraan sen syliin, saan lukea valikoituja kirjaklassikoita rauhassa, ja lapset opettelevat studiossa leikkaamaan ääntä, askartelevat työpajoissa ja katsovat elokuvateatterissa tsekkianimaatioita.

Siellä on joka päivä nukketatteri ja luento, joka päivittää tietoni samaan aikaan digitaalisesta kulttuurista, maailmanpolitiikasta ja lääketieteen läpimurroista. Siellä saa rapsuttaa eläviä leijonia ja sinne pääsevät kaikki, jotka uskovat Keskustakirjastoon.

Hetkinen. Kaksi viimeistä haavetta ovat jonkun muun kuin minun. Kaikki pääsevät kirjastoon. Eivätkä kaikki omat haaveeni varmasti toteudu.

Oma ajatukseni siitä, että keskustakirjasto on taivas maan päällä, on sen ansiota, että siitä on saanut unelmoida kauan. Keskustakirjasto.fi-sivuille on kuka tahansa saanut kirjoittaa haaveitaan unelmiensa kirjastosta. Kirjasto tuntuu omalta jo ennen kuin se valmistuu.

Helsingin Sanomien runsas vuosi sitten tekemässä kyselyssä 64 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista oli sitä mieltä, että kulttuurihankkeista juuri kirjasto pitäisi toteuttaa nopeimmin.

Keskustakirjaston vankka kannatus kertoo siitä, että tehdään jotain, mitä ihmiset todella kaipaavat. Helsingin ydinkeskustaan on tulossa demokraattinen, rauhallinen, maksuton tila, jossa on laadukasta kulttuuritarjontaa. Hetki aikaa hengähtää. Mahdollisuus poiketa suunnittelemattomasti.

Tule jo.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.

helsinki  keskustakirjasto  kirjastot 

Viite