Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Verokarhu vierailee harvakseltaan yhteisössä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
plussan puolelle. Jo neljällä elopilla voit luoda itsellesi oman veroparatiisiutopian.Juha Peurala

plussan puolelle. Jo neljällä elopilla voit luoda itsellesi oman veroparatiisiutopian.

11.12.2013

Eno

Omavarainenkaan yhteisö ei pääse kokonaan rahaa pakoon.

Nimimerkki ”Utopianisti” kysyy: Miten verottaja suhtautuisi asiaan, jos vaikkapa 20 suomalaista perustaisi jonnekin korpeen täysin omavaraisen ja valuutattoman yhteisön, jossa kaikki perustuisi yhteisomistukseen ja korkeintaan omaa työpanosta käytettäisiin vaihdon välineenä?

Eno vastaa: Tällaiseen yhteisöön minun isäukkonikin syntyi, siinä vaan ei silloin ollut mitään ihmeellistä. Parikymmentä ihmistä eli yhdessä isossa taloudessa, osa oli keskenään sukua, osa ei – ainakaan virallisesti. Myöhemmin yksi rengeistä paljastui setäpuolekseni. Suurin osa syötävästä ja tarvittavasta valmistettiin omassa taloudessa, viinaa myöden. Tai jossain se ukko oli  keittelytaitonsa oppinut.

Tällainen lekkeripeli ei tietenkään vetelisi enää nykyään. Rahataloudessa pitää olla jollain tavoin kiinni. Jos ei muuta, yhteisösi joutuisi maksamaan kiinteistöveroa, jota varten tarvittaisiin rahaa.

Käytännössä näkisin, että rahaa menisi erinäisiin muihinkin asioihin. Jostain teidän pitäisi hankkia tarvittavat kasvinsiemenet ja mahdolliset elikot.

Jos yhteisöllänne olisi autoja tai muita koneita, rahaa kuluisi jatkuvasti polttoaineeseen ja huoltoon, auton tapauksessa myös veroihin, vakuutuksiin ja katsastukseen.

Terveiden aikuisten yhteisö ei ehkä käyttäisi paljonkaan rahaa lääkäreihin ja lääkkeisiin, mutta kuvittelisin, että yksikin vanhus tai lapsi muuttaisi tilannetta merkittävästi.

Noin muuten voi olla, että saattaisitte päästä aika vähällä kontaktilla verottajan kanssa. Käytännössä yhteisöänne tarkasteltaisiin verotusyhtymänä.

Yhtymän tuloista vähennettäisiin menot ja jos viivan alle jäisi voittoa, se jaettaisiin yhtymän jäsenien henkilökohtaiseksi veronalaiseksi tuloksi.

Mutta jos yhteisönne olisi omavarainen siten, että sato syötäisiin ja tulot menisivät pakollisiin menoihin, verottajan suuntaan tuskin olisi juuri ilmoitettavaa.

Viime aikoina on paljon puhuttu aikapankkien ja jopa talkootöiden verottamisesta. Yhtymänne järjestelyitä tämä ei koskisi, sillä yhteisössänne tehty työ katsottaisiin yhtymälle tehdyksi työksi. Voisitte siis järjestää yhteisönne sisään sellaisen työ- tai aikapankkijärjestelmän kuin tarpeelliseksi näette ilman, että se kiinnostaisi verottajaa.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite