Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Viris et feminis preaclarissimis!

Jukka Nikulainen

Todistus.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä. (Huom! Sukunimi on poistettu kuvasta digitaalisesti.)Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä. (Huom! Sukunimi on poistettu kuvasta digitaalisesti.)

24.6.2014

Jukka Nikulainen

Roskiksista löytyy aika-ajoin erilaisia mielenkiintoisia ja ihmeellisiä dokumentteja. Eräs sellainen on roskakatoksen uumenista esiin kaivamamme tohtorin tutkintotodistus.

Todistus on myönnetty tohtorillemme teologisen tiedekunnan promootiossa vuonna 1963. Klassisistina mieltäni lämmitti kovasti se, että kuusikymmenluvulla todistus kirjoitettiin selvällä latinalla! En ole varma, miten nykyään menetellään. Ilmeisesti ainakin joillekin kunniatohtoreille latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden professorit kääntävät erityisen todistuksen.

Kuusikymenluvulla tosin kaikilta filosofisen tiedekunnan opiskelijoilta vaadittiin pakollisen latinan Pro Exercitio -kokeen läpäisemistä. Vaatimuksesta taidettiin luopua vasta 1970-luvun alussa.

Olemme dyykkineet myös vanhoja ylioppilastutkintotodistuksia 1940-1950-luvuilta. Ne ovat kuvan tohtorin tutkintotodistuksen tavoin yksinkertaisia, valkoisia papereita ja selkeydessään juhlavampia kuin nykyinen hologrammein varustettu versio.

Ehkä yo-todistuksen värikäs ulkoasu liittyy sen käsittämättömään arvostukseen. Kiinnostuneille suosittelen Minna Vuorio-Lehden mainiota artikkelia Valkolakin hohde. Huolimatta ylioppilaiden kasvavasta osuudesta ikäluokassa, valkolakki on yhä jotenkin mystinen ja tavoiteltu päähine.

Nähtäväksi jää, säilyykö tämä hohde edelleen, kun tuntijakotyöryhmä on nyt hirveällä vauhdilla ajamassa alas yleissivistävää lukiota.

Vaikka ylioppilaita ehkä riittää, maisteriksi valmistuminen vaatii istumalihaksia eikä tohtoriksi väittely ole pikkujuttu. Todistukseen ja promootioon liittyy tosin huvittaviakin puolia. Todistuksessaan tohtorimme on saanut superlatiivisen epiteetin: "vir praeclarissimus" – mitä mainioin tai kuuluisin mies!

Taiteilija, tohtori, Teemu Mäki jakaa mielipiteitä. Letkautukset hän tosin osaa mestarillisesti. Hymähdin, kun Mäeltä tivattiin, miksi hän halusi tohtorinhatun. Hatun takia Mäki ei vastauksen mukaan väitellyt, pipo kun löytyi omastakin takaa.

Blogi jää kesätauolle ja palaa jälleen ensi syksynä.

Viite