Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Alueille, mars!

12.12.2008

Laura Häkli

Käyttäjän Laura Häkli kuva
Kirjoitus on julkaistu lehdessä pääkirjoituksen paikalla 12.12.2008. Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Aina kun istun kitisevän 2-vuotiaan kanssa täpötäydessä bussissa, jonka kuraisista ikkunoista ei läpi näy, toivon että Vihreä Lanka alueellistettaisiin Helsingistä vaikka vanhaan kotikaupunkiini Forssaan.

Siellä kaikkialle pääsee kävellen, lumi pysyy maassa kaksi kertaa kauemmin – ja Lounais-Hämeen rakennemuutosalueella vähätkin lisätyöpaikat olisivat tarpeen.

Mutta sitten ajattelen kollegaparkojani. Heillä ei välttämättä olisi kovin hauskaa kaupungissa, jossa kello kahdeksan jälkeen illalla ei voi mennä kuin Pub Oljenkorteen, ja tajuan, että ihmisten työpaikkojen pakkosiirto ei ehkä ylipäätään ole järkevää.

Hallituksessa tätä ei ole tajuttu. Valtion alueellistamisohjelman tavoite on siirtää 4 000–8 000 henkilötyövuotta pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon työpaikkoja vielä siirretään, eikä juuri kukaan ymmärrä miksi. Eivät etenkään he, joiden työ on päätetty siirtää.

Lääketurvallisuuden asiantuntijoista kukaan ei muuta Kuopioon töihin uuteen lääkealan keskukseen. Tilastokeskuksessa vaikeroidaan, että hajasijoittaminen ympäriinsä vaikeuttaa käytännön työtä.

Ja jos joku suostuukin siirtymään, löytyykö myös siirtyjän puolisolle töitä? Se on haastavaa, sillä kun alueellistamisohjelmaa toteutetaan samaan aikaan kuin valtion tuottavuusohjelmaa, toisaalla syntyy samaan työpaikkaan tuplamiehitys ja toisaalla väkeä palkataan entistä vähemmän.

Alueellistamisen yhteydessä tuottavuudesta tai kustannustehokkuudesta ei puhuta mitään.

Ministerit Sarkomaa, Cronberg ja Vapaavuori ovat kritisoineet alueellistamispolitiikkaa, mutta sitä puolustavat puheenvuorot ovat olleet harvassa.

Nyt kaivattaisiin kipeästi hajasijoitusministeri Mari Kiviniemeltä kansankuntaa yhdistävää puhetta, jossa paljastetaan, miten hieno juttu työpaikkojen pakkosiirto suomalaisten kannalta on. Vai onko se hieno juttu vain keskustan laskevan kannatuksen nostamiseen?

Onneksi kohta on joulu, ja kaikki helsinkiläiset alueellistuvat vapaaehtoisesti maakuntiin ainakin pariksi päiväksi.

Viite