Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Älyttömän raskaana

Juha Peurala

hyvä mamma! Äiti voi tuntea itsensä fiksuksi, kun 1-vuotias ei tajua mitään nintendosta. Varo kuitenkin rubikin kuutiota – hätätilanteessa myy lapsesi eteenpäin Juha Peurala

hyvä mamma! Äiti voi tuntea itsensä fiksuksi, kun 1-vuotias ei tajua mitään nintendosta. Varo kuitenkin rubikin kuutiota – hätätilanteessa myy lapsesi eteenpäin

16.2.2009

Eno

Raskaus tuntuu tyhmältä, mutta lapset saattavat lisätä naisten älyä.

Nimimerkki ”Raskaana vai ei?” kysyy: Pitääkö paikkansa että raskaus pehmentää päätä? Entä onko raskaudesta mitään hyötyä aivotoiminnalle?

Eno vastaa: Kukin lapsia hankkinut tietää, että tuskin mikään muu inhimillinen toiminta vaatii yhtä paljon hoksottimia ja muita henkisiä ominaisuuksia kuin lapsenhoito. Älykkyyden kasvun huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun kello 3 aamuyöllä vaihtaa vaippoja kurkku suorana karjuvalle jälkikasvulleen: miten tyhmä olinkaan siinä vaiheessa, kun päätin, että lapsi on saatava!

Monet äidit kertovat kokeneensa tiettyä pehmeäpäisyyttä raskaana ollessaan, etenkin ensimmäisen ja viimeisen kolmanneksen aikana. Raskaus tuntuu aiheuttavan erityisesti muistihäiriöitä: asiat eivät pysy päässä tai äitien on ollut vaikea muistaa esimerkiksi täysin tuttuja puhelinnumeroita. Raskauden aikaista pehmeäpäisyyttä ei ole kovin paljon tutkittu, ja kun on tutkittu, tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Yhtenä syynä raskausajan pöllähtäneisyyteen on pidetty korkeaa keltarauhashormonitasoa, joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi mielialanvaihteluita ja väsymystä. Luultavasti syy on osin myös psykologinen: tulevalla äidillä on muutakin mietittävää kuin arkipäivän yksityiskohdat. Stressi ja raskausperäisistä univaikeuksista johtuva väsymys voivat nekin haitata muistia ja keskittymistä.

Tuoreiden tutkimusten mukaan raskaudesta on hyötyä älylle. Rotilla ja australialaisilla äideillä tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että raskaudesta ei ainakaan ole haittaa aivotoiminnalle, pikemminkin päinvastoin. Ainakin rottaäidit olivat kokeissa fiksumpia kuin synnyttämättömät siskonsa.

Arkihavainto tukee samaa. Vanhemmuus auttaa suuntaamaan voimavarojaan, suunnittelemaan, keskittymään olennaiseen ja ratkaisemaan mahdottomia ongelmia. Ja vastaamaan mahdottomiin kysymyksiin kuten ”mistä vauvat tulevat” ja ”miksi isi pieree”.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite