Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

EK haastatteli itseään

8.5.2008

Jussi Karmala

Osallistuin tiistaina työministeri Tarja Cronbergin toimittajalounaalle, jossa julkistettiin aikeet vähentää yritysten toimintaa haittaavaa byrokratiaa. Lohisalaatin ja valkoviinin ääressä selvisi, että byrokratiaa on erityisen paljon verotuksessa, työnantajana toimimisessa ja ympäristölainsäädännössä.

Lounaalla olivat äänessä erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton edustajat, jotka hädin tuskin pystyivät peittelemään innostustaan.

"Tässä voittavat kaikki", iloitsi Antti Zitting, EK:n hallituksen jäsen ja valimoyritys Sacotecin toimitusjohtaja. Zitting puhui byrokratianpurkutalkoista, jotka lisäävät yritysten kilpailukykyä.

Ja sitten tuli odotettu, viimeisen vuoden aikana usein kuultu lause: "Tämä kirjattiin hallitusohjelmaan."

Vanhasen kakkosen hallitusneuvotteluissahan oli tunnetusti läsnä enemmän elinkeinoelämän lobbareita kuin koskaan. Onkohan taas niin, että EK vie ja ministeriö vikisee?

Byrokratian purkamiselle on onneksi muitakin perusteluita kuin pelkkä EK:n pyyntö. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tuore raportti suosittelee yritysten hallinnollisen taakan keventämistä. Yritysbyrokratian vähentäminen on myös Euroopan unionin tavoite.

Jotain erikoista on kuitenkin siinä, että esimerkiksi Suomen yrittäjien Antti Neimala, EK:n Anna Lunden ja keskuskauppakamarin Anne Horttanainen kuuluivat Vattin selvityksen ohjausryhmään, mutta he ovat itse myös vastanneet asiantuntijakyselyihin, joiden pohjalta selvitys on laadittu.

Siis kärjistäen: elinkeinoelämä haastattelee itse itseään ja vaatii tulosten perusteella yritystoimintaa haittaavan byrokratian vähentämistä.

On selvää, että turhan byrokratian karsiminen on viisasta. Siinä kasvaa sekä yrityksen että valtionhallinnon tuottavuus. Mutta nyt on vähän epäselvää kuka tässä määrittelee, mikä on turhaa byrokratiaa.

Ministeri kuitenkin vakuutti, että tarpeellista byrokratiaa ei poisteta. Lainsäädännön tavoitteista pidetään kiinni. Jatkotyöryhmää alkaa vetää vihreä valtiosihteeri Katariina Poskiparta.

 

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.Lisää aiheesta:Viite