Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

EK lobbaa ydinvoimaa

21.9.2009

Noora Jussila

Käyttäjän Noora Jussila kuva

Elinkeinoelämän keskusliiton viime torstaina järjestämä ilmasto- ja energiaseminaari ei tarjonnut yllätyksiä.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Sakari Tamminen suitsi seminaarissa uusiutuvaa energiaa. Hänen mukaansa uusiutuvan energian kohtalo pitää ratkaista markkinoilla, ei valtion tukitoimilla. Uusiutuvan energian kannattavuuden pitää hänen mukaansa perustua puhtaasti kilpailukykyyn.

EK penää Kööpenhaminassa tehtäväksi etenkin "tasapuolista ilmastosopimusta". Siis sellaista, jossa EU ei tiukenna päästövähennystavoitteitaan, jos Kiina ja Yhdysvallat eivät lähde niihin mukaan. EU on väläytellyt nykyisen 20 prosentin päästövähennystavoitteen tiukentamista 30 prosenttiin.

Muita tiukemmat päästövähennystavoitteet loisivat EK:n mukaan epäreilun kilpailuasetelman. Erityisesti Suomessa energiasyöppö perusteollisuus vaatii halpaa energiaa säilyttääkseen kilpailukykynsä. Luonnollisesti EK:n mielestä Suomeen saa rakentaa kaikki kolme lupaa odottavaa ydinvoimalaa ja vielä enemmänkin.

Seminaarissa suhtauduttiin luottavaisin mielin myös kehitteillä olevaan hiilidioksidin talteenottoon. Energiateollisuuden sähköntuotannon päästöistä kertovassa power pointissa hiilidioksidin talteenotto oli jo mukana kuvioissa. Vuodesta 2020 alkaen sen pitäisi leikata sähköntuotannon päästöjä noin viisi miljoonaa tonnia.

Toivottavasti kaikkia päästövähennystavoitteita ei lasketa niin epävarman kortin kuin hiilidioksidin talteenoton varaan.

Viite