Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

EU fillaroi purkka suussa

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

3.4.2009

Jukka Vahti

G20-kokous oli hyvä esimerkki siitä, että maapallon kokoiset ongelmat, kuten talouskriisi tai ilmastonmuutos, vaativat talkoisiin vähintään EU:n kokoisia toimijoita.

Kokous osoitti myös sen, että näiden toimijoiden olisi hyvä olla suurin piirtein samaa mieltä – pakosta tai muuten – siitä, mihin pyritään.

Perjantaina politiikan toimittajien yhdistyksen lounasvieraana puhunut EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn totesi, että G20-kokouksen yhteisymmärrys ennakoi "haurasta käännettä parempaan" maailmantaloudessa.

Rehn oli erityisen tyytyväinen siihen, että EU pystyi esiintymään kokouksessa yhtenäisempänä kuin ennalta uskallettiin toivoa.

Vaikka maailmanluokan kriisit ovat viime kuukausina vieneet päähuomion, taustalla tehdään edelleen hartiavoimin töitä myös Lissabonin sopimuksen ratifioimiseksi. Samaan aikaan jäsenyys- ja yhteistyöneuvottelut muun muassa Kroatian ja Turkin kanssa jatkuvat.

Helmikuussa nousi pieni kohu, kun Rehn sanaili julkisuudessa Euroopan parlamentin puhemiehen Hans-Gert Pötteringin kanssa siitä, kumpi on etusijalla, EU:n laajentuminen vai Lissabonin sopimuksen ratifiointi.

Göttering sanoi tuolloin, että EU-parlamentti ei hyväksy unionin lisälaajentumista ennen kuin EU:n toimintaa uudistava Lissabonin sopimus on tullut voimaan. Esimerkiksi Kroatian on määrä liittyä EU:n jäseneksi jo vuonna 2010 tai 2011.

"Vaimoni kysyi yhtenä aamulla lenkillä, että eikö kriitikoille voi sanoa, että Euroopan unioni pystyy kyllä tekemään kahta asiaa samaan aikaan, eli polkemaan polkupyörää ja puremaan purukumia?", Rehn totesi.

Toivoa sopii että pystyy, sillä purkka suussa fillaroidessaan unionille on tarjolla myös iso rooli talouskriisin ja ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa.

Ja jahka Lissabonin sopimus astuu voimaan, tulevilla europarlamentaarikoilla on entistäkin enemmän vaikutusvaltaa siihen, miten EU tuosta roolistaan selviytyy.

Tästä huolimatta komissaari ei perjantaina suostunut arvioimaan, kumpi on todennäköisempää: Suomen jalkapallomaajoukkueen pääsy MM-kisoihin vai kesän eurovaalien äänestysprosentin nousu yli 50:n.

 

Lisää eurovaaliblogitekstejä löydät täältä.





Viite