Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreät jumiutuvat ydinvoimaan

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

30.3.2009

Jussi Karmala

"Ai olet Suomesta? Teillähän rakennetaan ydinvoimaa?".

Ylläolevaan kommenttiin törmäsi jatkuvasti viime viikonloppuna Brysselissä pidetyssä Euroopan vihreiden eurovaalikongressissa. Euroopassa Suomi tunnetaan ydinvoimasta.

Saksalainen meppi Rebecca Harms, 53, on yksi Euroopan vihreiden kärkihahmoista. Hänen pitkä poliittinen uransa rakentuu ydinvoiman vastustamiselle.

Brysselissä Harms piti tiukan saksalaistyyppisen linjapuheen, jossa hän keskittyi ydinvoiman tuomitsemiseen ja vaati ydinvoiman alasajon jatkamista.

Ilmasto- ja energiapolitiikka on valtavan haasteen edessä. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan maailman energiantarve kasvaa 45–60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Hiilidioksidipäästöjä on puolestaan laskettava jopa 85 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jotta ilmaston lämpeneminen ei johda katastrofaalisiin seurauksiin.

IEA:n mukaan ydinvoiman osuus päästöjen vähentämisessä on kuusi prosenttia. Valtaosa päästövähennyksistä syntyy energian säästöllä, energiatehokkuuden lisäämisellä, uusiutuvalla energialla ja mahdollisesti hiilidioksidin talteenotolla.

Ydinvoima on siis marginaalinen tekijä. Euroopan vihreiden politiikassa sillä on kuitenkin hämmentävän suuret mittasuhteet. Monien vanhan polven vihreiden identiteetti perustuu ydinvoiman vastustamiseen. Hyvästä vihollisesta ei ole helppo luopua.

Rebecca Harms on vahvoilla vihreiden europarlamenttiryhmän uudeksi puheenjohtajaksi kesäkuun eurovaalien jälkeen. Euroopan vihreiden johdossa tarvittaisiin kuitenkin sukupolvenvaihdos, jotta energiapoliittisessa keskustelussa päästäisiin olennaisiin kysymyksiin.

Energiapolitiikan paukut kannattaisi laittaa uusiutuvan energiajärjestelmän, energiatehokkuuden ja älykkäiden sähköverkkojen kehittämiseen. Sekä massiiviseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Ydinvoimaan sokean ideologisesti uskovan oikeiston pitäisi muistaa, että ydinvoima ei ole se suuri ratkaisu. Ydinvoimaa yhtä kiihkeästi vastustavien vihreiden pitäisi nähdä, että ydinvoima ei ole se suurin ongelma.

Ilmastonmuutoksen kannalta kriittisiä vuosia ei pidä hukata ydinvoiman kaltaisten epäolennaisuuksien pyörittelyyn.

Lisää eurovaaliblogitekstejä löydät täältä.

Viite