Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Facebook-aktivismi

11.11.2009

Lotta Backlund

Käyttäjän Lotta Backlund kuva

Kirjoittaja on stand up -koomikko, kokoomuslainen poliitikko ja tv-toimittaja. Teksti on julkaistu lehdessä 6.11.2009. Lisää lehdessä julkaistuja kolumneja löydät täältä.

”You have 4 new group invitations.” Niinpä niin. Kuusi tuntia poissa koneelta, mutta nettikansalaisyhteiskunta on sykkinyt.

Joku aktiivinen ystävä on lähettänyt kutsun Facebook-ryhmään, joka milloin ajaa YLE:n säilyttämistä, sen alasajamista, tietyn veron korottamista, saman veron poistamista, milloin Lauri Tähkän ajamista hemmettiin Elonkerjuunsa kanssa.

Nämä ryhmät ovat erikoinen ilmiö. Liittymällä johonkin ryhmään voi viestiä omia mielipiteitään tai oman huumorinsa tyyppiä tai sitä, että on valmis viemään jonkin sisäpiirijutun vähän liian pitkälle.

Toisaalta, ryhmään liittyminen ei vaikuta yhtään mihinkään.

Ryhmän perustaja ei kerää jäsenistä listaa, jonka lähettää tiedotusvälineille tai päättäjille. Ryhmän perustaja ei kerää ihmisistä verkostoa, jotka vaikuttaisivat oikeassa maailmassa. Ryhmän perustaja varmaan usein jopa unohtaa perustamansa ryhmän parissa viikossa.

Tajusin jossain vaiheessa, että ryhmiin liittyminen on Facebookissa suhteellisen huono idea. Aktiiviset ryhmät ovat murto-osa kaikista ryhmistä.

En käy niiden sivuilla säännöllisesti, mutta ei sinne kukaan kyllä mitään kirjoitakaan.

Vanhassa Facebookissa ei kannattanut liittyä ryhmään, koska jos siitä halusi erota, se ilmestyi kaikkien tuttavien etusivulle. 1 140 ystävälleni siis saattoi ilmestyä tiedoksi teksti tyyliin ”Lotta has left the group Hitler oli paska jätkä”, joka ehkä hieman virheellisesti antaa sen kuvan, että olisin muuttanut kantaani Hitleristä ja hänen paskuudestaan.

Ihan yhtä hankalaa on kutsutilanteessa. Ystäväsi lähettää sinulle kutsun ryhmään nimeltä ”Lopettakaa lapsiin kohdistuva väkivalta” tai ”Stop koirien elävältä nyljennälle”.

Jos kieltäydyn kutsusta, annanko ihmisille sellaisen kuvan, että jotenkin kannatan lasten hakkaamista tai koirien nylkemistä? Yhteisöpäissään sitä sitten liittyy kaikkeen.

Mutta saavatkohan ihmiset kenties sellaisen käsityksen, että he totta tosiaan ovat vaikuttaneet johonkin asiaan sillä, että Facebookissa liittyvät johonkin massatragedian muisteloryhmään? Onko se vähän sellaista hyvän omantunnon ostamista?

Ja eikö tee pahaa, että samalla hyväksyy jäsenyydet ryhmiin ”Kynttilä Jokelan uhrien muistolle” sekä ”Whatever I did when I was drunk didn’t happen if I don’t remember it”?

Sitten kun joku perustaa sen ”Lopettakaa turhien Facebook-ryhmien perustaminen”, niin ihan turha kutsua mua jäseneksi.

Viite