Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hajuraon vahtikoirat

14.11.2008

Anna Ruohonen

Käyttäjän Anna Ruohonen kuva

Lue juttu 10 asiaa, jotka sinun pitää tietää Sata-komiteasta.

Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä ja sosiaaliturvan uudistuskomiteaa vetävä Markku Lehto preppasivat perjantaiaamuna toimittajia ymmärtämään pitkään puitua sosiaaliturvan uudistusta.

Joulukuun lopussa uudistuskomitea esittää linjauksensa. Esimerkiksi etuuksien euromäärien viilailua linjaukset eivät tarkoita. Nyt puhutaan isommista asioista.

Isoista isoin on ainakin lehdistön luoman julkisuuden perusteella ansiosidonnaisen työttömyysturvan mahdollinen muuttuminen. Aamulla valtioneuvoston juhlahuoneistossakin toimittajilta kirvoitti eniten kysymyksiä se, "parannetaanko perusturvaa ansiosidonnaisen turvan kustannuksella".

Komiteasta on jo nakattu julkisuuteen koepallo, jonka mukaan kahden vuoden ansiosidonnaisen työttömyysturvan saaminen edellyttäisi tulevaisuudessa osallistumista niin sanottuun aktivointiin. Aktivoinnin ongelma on, että tähän asti se on tarkoittanut lähinnä kömpelöitä kursseja, jotka eivät mitenkään liity osallistujan elämäntilanteeseen.

Jos aktivoinnista halutaan totta, pitää rahaa panna sitä tekevään – kenties työvoimahallinnon – henkilöstöön ja ihan oikeaan sisältöön. Kurssipakko kurssipakon vuoksi on silmänlumetta ja tuntuu työttömästä nöyryyttävältä elämään puuttumiselta, pakottamiselta.

Mutta takaisin meihin toimittajiin. Miksi ansiosidonnainen työttömyysturva on uutisten keskipisteessä? Ettei vain siksi, että taantuma tölvii myös mukavaa keskiluokkaista elämänpiiriämme.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on tutumpi asia kuin vaikkapa minimisairaspäivärahalla elävän mielenterveyspotilaan arki.

Silti juuri perusturva on pahasti kuralla. Markku Lehto esitteli indeksejä: koska suomalaisten tulot ovat nousseet, lasketaan ansiosidonnaiset etuudet nyt 35 prosenttia korkeammista tuloista kuin vuonna 1991.

Samassa ajassa toimeentulotuki on reaalisesti pienentynyt 8 prosenttia ja työmarkkinatuki noussut kokonaiset 3 prosenttia.

Hajurakoa ansiosidonnaisten etuuksien ja perusturvan välillä on turha vahtia. Kuka siis puolustaisi perusturvaa?





Viite